1. Todennäköisyys, että L bittiä pitkä kehys on virheellinen

Virheellinen kehys lähetetään uudelleen. Lähetysten määrä saadaan geometrisesta sarjasta

Hyödyllisten tietojen osuus lähetetyistä tiedoista on

Kehyksen optimipituus saadaan hakemalla derivaatan nollakohta

Ensimmäinen sulkulauseke ei voi olla nolla, joten etsitään hakasulkulausekkeen nollakohta.

Kun hakasulkulauseke kerrotaan luvulla L2 saadaan toisen asteen yhtälö

jonka nollakohdat ovat

eli

Juuren arvo on suurempi kuin l0/2, joten vain +-merkki on mahdollinen juuren edessä.

Siitä, että kyseessä on todella maksimi (eikä minimi), vakuuttaudutaan tutkimalla h:n lauseketta hyvin pienillä ja hyvin suurilla kehyksen pituuksilla. Seuraava kuva havainnollistaa bittivirhesuhteen vaikutusta.

 

 

2. Tämäntyyppisessä protokollassa kukin lähetettävä kehys on numeroitu syklisesti esim. nollasta seitsemään. Kehyksen numero 7 jälkeen suraava lähetettävä kehys saa numeron 0. Kehykseen sisältyy usein myös viimeksi vastaanotetun hyväksyttävän kehyksen numero. ACK- (acknowledgement, hyväksyvä) ja REJ-tyyppisiä (reject, hylkäävä) kuittauskehyksiä käytetään vain, jos ei ole mitään lähetettävää. Tämäntyyppisestä kuittauksesta käytetään nimitystä piggyback acknowledgement ("reppuselkäkuittaus"), ks. esim. Halsall, kuva 5.11b.

Tilan määräävät viimeksi lähetetyn ja viimeksi (hyväksyvästi!) kuitatun kehyksen numerot. Jos numerointi juoksee nollasta seitsemään, tiloja on siten 64. Jos saadaan hylkäävä kuittaus, kehykset lähetetään numerojärjestyksessä uudestaan alkaen viimeksi hyväksyttyä seuraavasta kehyksestä.

tehtävät