S-72.501 Tietoliikennepalveluiden käyttäjäkeskeinen suunnittelu

OLO2 11.4.2005

Sihteeri: Emilia Koskinen

Ryhmän yhteinen kooste 3. tapauksesta

 

 

Oppimistavoite: Esteetön tuote

 

Oppimistavoitteeksi asetettiin esteetön tuote ja tarkoituksena oli selvittää mitä esteettömyys on, miten suunnitellaan esteetön tuote ja millainen on kaikille suunnattu palvelu. Lisäksi ryhmäläiset saivat etsiä mahdollisia esimerkkejä esteettömistä tuotteista. Jokainen ryhmän jäsen valitsi edellä mainituista lähestymistavoista muutaman, joita he tarkastelivat lähemmin. Osa keskittyi enemmän esteellisten käyttäjien tarkasteluun ja heille tarjolla olevien apuvälineiden esittelyyn. Toiset pohtivat enemmän esteettömän suunnittelun vaiheita ja toteutusta. Muutamat arvioivat valitsemiensa esimerkkituotteiden esteettömyyttä. Ryhmä onnistui hienosti oppimistavoitteessaan ja jokainen ryhmän jäsen tietää nyt varmasti mitä esteettömällä tuotteella tarkoitetaan.

 

 

Esteettömyys

 

Esteettömyys eli saavutettavuus (accessibility) tarkoittaa sitä, että palvelut ja tuotteet ovat kaikkien käytettävissä ja saavutettavissa riippumatta ihmisestä tai tilanteesta. Tällöin on muistettava, että ihmisillä on erilaiset lähtökohdat ja edellytykset riippuen aisteista, liikuntakyvystä, kielellisistä valmiuksista sekä muista fyysistä ja psyykkisistä ominaisuuksista.

 

Esteettömyys on jaettu neljään eri osa-alueeseen: fyysiseen, psyykkiseen, sosiaaliseen ja taloudelliseen esteettömyyteen.

Fyysinen esteettömyys on sitä, että ympäristö, infrastruktuuri, käytössä olevien laitteet, ohjelmistot ja palvelut ovat kaikkien saavutettavissa. Näitä varten on tehty Design for All -ratkaisut tai yksilöidysti räätälöityjä sovituksia. Design for All tarkoittaa sellaisia suunnitteluun liittyviä strategioita ja keinoja, joilla edistetään ympäristöjen, tuotteiden ja palveluiden käytettävyyttä, saavutettavuutta ja esteettömyyttä kaikille käyttäjille.

Psyykkinen esteettömyys on sitä, että jokaisella täytyy olla saavutettavissa tarvittavat kyvyt, tiedot ja taidot, jotta voisimme kaikki elää ja toteuttaa itseämme täysipainoisesti tietoyhteiskunnassa. Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus saada tarpeeksi henkistä kykyä itsenäiseen suoriutumiseen. Koulutus on paras ratkaisu psyykkiseen esteettömyyteen.

Sosiaalinen esteettömyys on sitä, että laitteet ja koulutus on kaikille yhtä lailla saatavilla, riippumatta sosiaaliryhmästä. Sosiaalisesti esteettömään yhteiskuntaan ei myöskään kuulu asenteet epätasavertaisuudesta jotain väestöryhmää kohtaan. Mihin tahansa sosiaaliryhmään kuuluvalla yksilöllä on siis yhtäläiset mahdollisuudet yhteiskunnassamme.

Taloudellisella esteettömyydellä tarkoitetaan, että kaikilla on mahdollisuus koulutukseen ja laitteiden käyttöön riippumatta taloudellisesta tilanteesta.

Erikoiskäyttäjäryhmien huomioiminen

 

 

Esteellisiä käyttäjiä ovat mm. ikääntyneet, näkövammaiset, joihin luokitellaan heikkonäköiset, värisokeat ja täysin sokeat, henkilöt joilla on liikunnallisia tai motorisia vaikeuksia kuten halvaus, henkilöt, joilla on kognitiivisia

vaikeuksia kuten tarkkaavaisuushäiriö sekä kuulovammaiset, jotka voivat olla kuuroja tai ainoastaan heikkokuuloisia.

 

Suunniteltaessa uusia tuotteita on hyvin tärkeää ymmärtää käyttäjien fyysisten, psyykkisten ja persoonallisten ominaisuuksien eroavaisuudet. Tavoitteena on, että tuotteet olisivat kaikkien käytettävissä ilman erityisjärjestelyjä. Kuitenkin, jos kyseessä on esim. täysin sokea käyttäjä, tarvitaan apuvälineitä, joilla ”tavallisista” laitteista saadaan erityisryhmille soveltuvia.

 

Näkövammaisille ja sokeille on tarjolla erilaisia näytön suurennus toimintoja, sekä syöte on mahdollista muuttaa pistekirjoitukseksi tai ääneksi. Tekstin puheeksi muuttavat sovellukset helpottavat tekstitiedostojen tai esim. sähköpostien lukemista ja puheen tunnistusominaisuuden avulla voidaan ohjata joitakin ohjelmistoja. Graafiset käyttöliittymät aiheuttavat hankaluuksia näkövammaisille, mutta tekniikan parantumisen myötä niitä on mahdollista käyttää muutenkin kuin visuaalisessa muodossa. Useat näkövammaiset kuitenkin käyttävät tekstipohjaisia käyttöliittymiä ja nettiselaimia, sillä niiden toiminta on helpompi hahmottaa.

 

Liikunnalliset ja motoriset vaivat hankaloittavat esim. hiiren käyttöä. Tällöin auttavat mm. silmän tai pään liikkeen avulla ohjattavat laitteet, puhallusohjain ja puheentunnistusohjelmistot tai muut hands-free-toiminnot, sekä suunnittelu jossa on vältetty pieniä yksityiskohtia.

 

Kognitiivisista vaikeuksista kärsivien voi olla hankala hahmottaa laajoja ja monimutkaisia kokonaisuuksia. Tämän vuoksi heitä auttaa mm. mahdollisimman selkeän ja yksinkertaisen kielen käyttö, sekä vähäinen yksityiskohtien määrä.

 

Kuurot ja heikkokuuloiset käyttäjät voivat useimmiten käyttää tietokoneita pienin muutoksin. Yleensä äänisignaalien muuttaminen visuaaliseksi on erittäin helppoa.

 

 

Esteetön suunnittelu

 

Esteettömyyttä on pyritty edistämään paljon erilaisilla asiakirjoilla ja säädöksillä. Muun muassa YK, EU, ILO ja Suomen valtio ovat kirjanneet esteettömyyteen liittyviä säädöksiä, joiden tarkoitus on ottaa huomioon kaikki erityisryhmät.

 

Jotta tasavertaiset mahdollisuudet palveluihin täyttyisivät, tarvitaan hyvää ja huolellista esteettömyyssuunnittelua. Yleisesti, saavutettavuussuunnittelun avuksi kehitetyt suuntaviivat ja pääperiaatteet lisäävät suunnittelijoiden tietoisuutta ja ymmärrystä ja auttavat heitä kysymään oikeita kysymyksiä, eikä vain tuottamaan tarkkoja vastauksia ja lukuja. Monissa tapauksissa on mahdollista huolellisen suunnittelun avulla luoda tuotteita, jotka ovat yhtäaikaisesti saavutettavissa monien eri erityiskäyttäjäryhmien kesken.

Kuitenkin, kun tämä ei ole mahdollista, pitäisi varmistaa, että tuote on kokonaisuudessaan esteetön sille tietylle käyttäjäryhmälle, mille se on suunnattukin.

 

Esteettömän suunnittelun keskus (Center for Universal Design) on kehittänyt joukon suunnitteluperiaatteita, jotka tiivistävät koko olemassa olevan tiedon esteettömästä suunnittelusta. Periaatteita voi käyttää kaikkiin suunnittelumalleihin ja kaikkiin ihmisiin. Niiden avulla on mahdollista kehittää aiempia suunnitelmia, ohjata suunnitteluprosessia, ja kouluttaa suunnittelijoiden ja kuluttajien tietoisuutta käytettävämpien tuotteiden ja ympäristöjen ominaisuuksista. Seuraavaksi esitellään nämä 7 perusperiaatetta.

 

Periaate 1: Oikeudenmukainen käyttö

Periaate 2: Käytön joustavuus

Periaate 3: Yksinkertainen ja oivallettu käyttö

Periaate 4: Selvä informaatio

Periaate 5: Virheiden sietokyky

Periaate 6: Alhainen fyysinen vaiva

Periaate 7: Koko ja tila lähestymisessä ja käytössä

 

Myös kirjassa Universal Principles of Design esitellään W3C Web Content Accessibility Guidelines 1.0:n määrittelemät neljä vaatimusta esteettömille suunnitelmille: havaittavuus, käytettävyys, yksinkertaisuus ja anteeksiantavuus.

Havaittavuus saavutetaan käyttämällä useita korvaavia tapoja informaation esittämiseen. Tällöin tulee ottaa huomioon esimerkiksi se, että käyttäjä saattaa istua esimerkiksi rullatuolissa tai seistä.

Käytettävän tuotteesta tekee mahdollisuus käyttää sitä riippumatta henkilön kyvykkyydestä, fyysisestä tai henkisestä kyvykkyydestä.

Yksinkertaisuus on vaatimuksena, koska turha monimutkaisuus usein lisää esteitä tuotteen käytölle ja rikkoo informaation kokonaisuuden. Yksinkertaista tuotetta on helppoa käyttää riippumatta aikaisemmasta kokemuksesta tai esimerkiksi sen hetkisestä virkeystilasta.

Anteeksiantavuus saavutetaan kun tuote on suunniteltu siten, että se minimoi käytön aikaiset virheet tai niiden jälkiseuraukset. Erilaiset käytönaikaiset varoitukset, varmistukset ja perumismahdollisuudet parantavat tuotteen anteeksiantavuutta ja siten sen esteettömyyttä.

 

Lisäksi on syytä ottaa huomioon seuraavia asioita. Monikulttuuriset ja monikieliset näkökulmat ovat tärkeitä, kun kehitetään tuotetta, palvelua tai systeemiä. Systeemin tilan tulisi aina olla näkyvillä käyttäjälle. Käyttöliittymän termien tulisi perustua käyttäjien omaan kieleen. Tilanteissa, joissa

henkilökohtaiset palvelut korvataan teknisillä systeemeillä, tulisi 'miehitettyjen'

vaihtoehtojen aina olla mahdollisia niille, joilla on vaikeuksia käyttää teknisiä systeemejä.

 

Esteettömyyttä voidaan huomioida paremmin tuotesuunnittelussa kehittämällä esteettömyyden suunnittelun opas tuotekehitystiimeille jolloin voidaan parantaa heidän tietämystään erilaisista käyttäjäryhmistä ja heidän tarpeistaan. Suunnittelijoiden tulisi pystyä samaistumaan ryhmäänsä, joille he suunnittelevat. Tässä pitäisi ottaa huomioon fyysiset rajoitteet sekä funktionaaliset. Myös erityisryhmät kannattaa ottaa mukaan suunnitteluprosessiin. Tuotteen tai palvelun esteetöntä käyttöä voidaan mitata tuotteesta valmistetulla prototyypillä, jota testataan erilaisille käyttäjäryhmille suunnatuilla käytettävyystesteillä. Käytettävyystestit ovat ainoa objektiivinen mittaustapa, jolla tuotteen esteetön käytettävyys voidaan todeta.

 

 

Esimerkkituotteen esteettömyyden arviointia

 

Esimerkkinä tutkittiin Kansaneläkelaitoksen www-sivuja, ja etenkin sairaseläkkeestä kertovia dokumentteja sillä voidaanhan olettaa että niiltä sivuilta tietoja etsivät henkilöt saattavat omata esimerkiksi heikkoja aisteja (esimerkiksi huono kuulo tai näkö). Työelämään kykenemättömiä saattavat olla lisäksi henkilöt, joilla on ongelmia hahmottaa tekstiä tai kokonaisuuksia. Jos käytämme vertailukohtana Web Content Accessibility Guidelines 1.0 –ohjeita, ei Kelan sivusto täysin täytä suosituksia. Yleisesti ottaen sivuston tekstisisältö muistuttaa melko lailla lakitekstiä ja siten voisi olettaa ettei asia aukea aivan ensilukemisella. Toisekseen sivustolta ei löydy esimerkiksi äänilinkkejä, joilla heikon näön omaava henkilö saisi sisällön kuultavakseen. Kolmanneksi kokonaisuus ei hahmotu sivustolla surffailtaessa. Sivustolla pompitaan paikasta toiseen, eivätkä ohjeet/dokumentit muodosta helposti käsitettävää kokonaisuutta jossa voisi edetä järjestyksessä WAI:n ohjeiden vaatimalla tavalla.

 

 

Lopuksi

 

Esteettömyyden huomioiminen on tärkeää monista syistä. Yksi tärkeimmistä syistä on se, että palvelu tulisi saada kaikkien saataville, eli kaikkien ihmisten tulisi olla yhdenvertaisia. Esim. julkisen sektorin palveluiden (esim. Kela, Verohallinto) pitäisi olla kaikkien saatavilla. Nykyisin myös kaupalliset syyt ovat tulleet entistä huomattavammaksi. Koska ikääntyneiden ihmisten osuus kasvaa, tulee palveluille myös entistä suurempi kysyntä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet:

 

Shneiderman Ben (1997): Designing  the User Interface. Addison-Wesley, Massachussetts.

 

Lidwell W., Holden K., Butler J. 2003. Universal Principles of Design. Rockport Publishers, Inc.

 

Alaranta, Ekroos, Innanen & Nevala-Puranen, (2001): Esteetön työympäristö liikuntavammaisille. Työterveyslaitos

 

Pirinen & Westermarck, (2004): Esteetön korkeakouluopiskelu: ammattikorkeakoulut ja yliopistot. Opetushallitus

Varmola, Risto, Erityisryhmien telepalvelujen käyttötutkimus 2002, Liikenne-ja

viestintäministeriö, 2003

 

Byholm, Kraft, Sarhimaa (2003). Julkiset palvelut verkossa – Laatu ja saavutettavuus. Teknillinen korkeakoulu, Dipoli-raportit 2003:7. Espoo.

 

Sinkkonen, Kuoppala, Parkkinen, Vastamäki (2002): Käytettävyyden psykologia, Edita

 

Keates S., Clarkson P., Robinson P. (2002): Developing a practical inclusive interface design approach. Interacting with computers

 

Wilcox, S. (2002): Including inclusive design, Appliance Manufacturer.Troy. Vol. 50, Iss

 

Universal Access in the Information Society

Publisher: Springer-Verlag GmbH

ISSN: 1615-5289 (Paper) 1615-5297 (Online)

DOI: 10.1007/s10209-004-0093-y

Issue: Volume 3, Number 2

Date:  June 2004

Pages: 149 - 163

Artikkeli: Design for participation: providing access to e-information for older adults, Simeon Keates , P. John Clarkson and Peter Robinson3

 

Universal Access in the Information Society

Publisher: Springer-Verlag GmbH

ISSN: 1615-5289 (Paper) 1615-5297 (Online)

DOI: 10.1007/s10209-004-0089-7

Issue: Volume 3, Number 2

Date:  June 2004

Pages: 111 - 113

Artikkeli: Design principles to support older adults, Mary Zajicek and Stephen Brewster.

 

ERCIM News No.28 - January 1997, Disabled and Elderly People in the Information Society by Constantine Stephanidis

Guidelines for the Design of Accessible Information and Communication Technology Systems, Dr John Gill, Royal National Institute of the Blind

 

Näkövammaisten lehti: Näkövammaisten Airut 7/2005 ja 9/2005

 

The Center for Universal Design: http://www.design.ncsu.edu/cud/univ_design/ud.htm

 

Digitoday, Liikenneministeri Luhtanen kokeilisi kännyköiden kytkykauppaa: http://www.digitoday.fi/showPage.php?page_id=12&news_id=42562

 

Internetpalvelujen käytön aloittaminen matkapuhelimella ja kannettavalla tietokoneella: http://www.sonera.net/mobilePhones/WirelessWWWSearch.jsp?modelID=13456&manufacturerID=null&net=null

 

 

Laaksonen Elina (2005): Esteetön opiskelu yliopistossa:

http://www.eoppimiskeskus.net/julkaisut/listaajulkaisut.php

 

Saavutettava.fi (9.4.2005):

http://saavutettava.fi/artikkeli/lyhyt-johdatus-esteettomyyteen/

 

Jyväskylän avoin yliopisto: Essi-esteetön sisällöntuotanto:

http://appro.mit.jyu.fi/essikurssi

 

Tkk, Keltikangas (2005): S-72.501-kurssin luentokalvo, luento 4:

http://www.comlab.hut.fi/opetus/501/Luennot.html

 

Web Accessibility Initiative (WAI), (1999): Web Content Accessibility Guidelines 1.0

http://www.w3.org/TR/WAI-WEBCONTENT/

 

Universal Design...What It Is and Wha It Isn't, Gregg C.Vanderheiden,Trace R&D Center, University of Wisconsin-Madison, Rev.5/6/96:

http://trace.wisc.edu/docs/whats_ud/whats_ud.htm

 

Kuinka ottaa huomioon käyttäjien tarpeet suunnittelussa?, Stakes/INCLUDE:

http://www.stakes.fi/includef/incd400.html

 

Molly Follette Story, James L. Mueller, Ronald L. Mace, The Universal Design File: Designing for People of All Ages and Abilities, NC State University,1998:

http://www.design.ncsu.edu:8120/cud/pubs/center/books/ud_file/toc3b14.htm

 

Korpela (2002). Esteettömyysopas: Näin teet Web-sivujesi sisällön kaikkien saavutettavaksi. Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry: http://arkisto.tieke.fi/esteettomyysopas/all.html 

 

Laaksonen (2005). Esteetön opiskelu yliopistoissa. Opetusministeriön julkaisuja 2005:6: http://www.eoppimiskeskus.net/julkaisut/listaajulkaisut.php?haku=213

 

Suomen DFA-sivut: http://www.stakes.fi/dfa-suomi/index.html

 

Juntunen, Jylhä, Laatunen, Söderholm: Näkövammaistahojen testausohjeet verkkosivuille ja –palveluille, Näkövammaisten Keskusliitto Ry: http://www.nkl.fi/suositukset/testaus/

 

Liikenne- ja viestintäministeriö, 2005. Kohti esteetöntä viestintää:

http://www.mintc.fi/oliver/upl416-OS1_2005.pdf

 

Center for Universal Design:  (http://www.design.ncsu.edu/cud/univ_design/ud.htm)

 

A Perspective on Universal Design, An edited excerpt of a presentation made by Ronald L. Mace, FAIA, at “Designing for the 21st Century: An International Conference on Universal Design” on June 19, 1998. Title and text edited by Jan Reagan for publication, August 1998. Luettavissa: http://www.design.ncsu.edu/cud/center/history/ronmace_ud21conf.html

 

Bringing Universal Design to the ICT-market – What are the prerequisites?, Proceedings of the seminar19 June, 2001,  Stockholm: http://www.stakes.fi/cost219/unidesign.pdf

 

Invalidiliitto: http://www.invalidiliitto.fi

 

Stakes: http://www.stakes.fi