Tapaus 5 – kurssin koonti

 

Ikäihmisille ei tehdä matkapuhelimia (HS 30.3.2005)

 

 

“Jo lukulasien käyttäjillä on vaikeuksia kännykän kanssa, näkövammaisilla todellisia ongelmia.”

 

Ikänäkö alkaa vaivata lähes kaikkia hieman yli nelikymppisenä. Sanomalehteä lukiessa lehteä pitää siirtää etäämmäs, tuoteselosteista ei meinaa saada selvää ja suihkussa menevät sekaisin shampoo- ja hoitoainepullot.

            Kännykän käyttö alkaa myös vaikeutua, koska puhelimien koon pienenemisen myötä myös niiden näppäimet kutistuvat. Iän myötä myös käsien hienomotoriikka heikkenee, joten kännykän käyttö muuttuu entistä hankalammaksi.

           

            Kierros Helsingin keskustan liikkeissä paljastaa hämmästyttävän seikan: yksikään matkapuhelinvalmistaja ei ole suunnitellut erityistä mallia ikäihmisille.

            Myyjät eivät osaa oikein suositella mitään puhelinta lahjaksi 73-vuotiaalle äidille, joka käyttää puhelinta vain puhumiseen ja haluaa mahdollisimman paljon vanhaa puhelinlaitetta muistuttavan luurin.

 

            Soitto kännykkävalmistaja Nokialle selventää asiaa ”Meillä oli mallistossa peruspuhelin, jonka markkinoinnissa korostettiin sen olevan sopiva esimerkiksi ikäihmisille. Se ei kuitenkaan käynyt kaupaksi, joten mallin teko lopetettiin”, käytettävyysjohtaja Harri Kiljander Nokialta kertoo.

            Kiljanderin mukaan vanhemmat ihmiset eivät ole yhtenäinen kuluttajajoukko, joka ryntäisi joukolla ostamaan tietyn ”mummopuhelimen”.

            Joillekkin on jopa kauhistus leimautua vanhukseksi, joka tarvitsee erityislaitteita ikänsä takia. Kirljanderin mukaan tämä koskee erityisesti keski-ikäisiä kuluttajia, joiden lapset ovat jo lähteneet kotoa, mutta jotka eivät vielä ole eläkkeellä tai omasta mielestään vanhuksia.

 


Missä vika?

 

Kuva (hieman muunneltu)

Norman, D.A. 1999. The Invisible Computer.