Liisa Karvinen
Laura Hirsto
Sini Lehtinen
Oppiva tietoyhteiskunta –kurssin harjoitustyö:
JOHDATUS KONSTRUKTIVISMIIN -VERKKOKURSSI
Suunnittelimme verkkokurssin, jonka kohderyhmänä ovat kasvatuspsykologian pää- ja sivuaineopiskelijat. Kurssi on tarkoitettu itsenäiseen tutkivaan opiskeluun ja sen on tarkoitus olla tukemassa pragmaattisen konstruktivismin paradigmaan perustuvia kasvatuspsykologian opintoja.
Kasvatuspsykologian opinnot rakentuvat tällä hetkellä siis pragmaattis-konstruktivistisen paradigman pohjalle, joten ko. näkökulma tulee opiskelijoille opintojen myötä tutuksi. Sen sijaan varsinaista erilaisia näkemyksiä oppimisesta tai itse konstruktivismiin sisältyviä eri lähestymistapoja vertailevaa opintojaksoa ei ole ollut tarjolla, kuten ei myöskään etäopiskelun mahdollisuutta.
Tässä työssä suunnittelimme ja toteutimme itsenäiseen tutkivaan opiskeluun tarkoitetun verkkokurssin. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että laadimme kurssille kasvatuspsykologian yksikön alaiset kotisivut. Näille sivuille laitoimme kurssin tavoitteet ja suoritusohjeet, kurssimateriaali- ja keskustelupalstalinkit sekä tilan opiskelijoiden tuleville omille tuotoksille. Sivujen kautta on myös mahdollista antaa palautetta kurssin ohjaajalle ja sivujen ylläpitäjälle.
Kurssimateriaalisivuille etsimme oppimista ja konstruktivistista paradigmaa monipuolisesti eri näkökulmista tarkastelevia artikkeleita koskevia linkkejä sekä linkkejä hakutietokantoihin ja psykologiaan liittyvään tieteelliseen keskustelufoorumiin. Tarkoituksena on, että opiskelija tutustuu valitsemaansa joko sivuilta löytyvään tai itse verkosta etsimäänsä materiaaliin. Materiaalia on tarkoitus reflektoida ja vertailla omiin mielipiteisiin, kurssikirjan ja sivuilta löytyvien Johan von Wrightin artikkeleiden herättämiin ajatuksiin sekä mahdollisesti verkkokurssin muuhun materiaaliin. Näiden pohjalta opiskelija laatii oppimispäiväkirjaa, sekä suoritustavan laajuudesta riippuen esseitä. Verkkokurssin sivuilta löytyvän keskustelupalstan avulla opiskelijat ja ohjaaja voivat esittää materiaalin perusteella nousseita kysymyksiä, kommentteja, ideoita jne. Keskustelupalstalla käyty ajatusten vaihto jää palstalle näkyviin, joten palsta toimii myös apuvälineenä ja tukena muille kurssin suorittajille.
Verkkokurssin suoritustapa on varsin joustava. Laajuudeltaan se voi vastata 1-5 opintoviikkoa, riippuen siitä, kuinka laajan työn tekeminen on oppijan itsensä kannalta tässä tilanteessa mielekästä. Myös kurssin sisältö on pitkälti opiskelijan valittavissa, ja suorituspolkuja on useita. Opiskelijat laativat ohjaajan kanssa ennen kurssia itselleen laajuuteen ja suoritustapaan liittyvän henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jota kurssin edetessä voidaan kuitenkin yhdessä tarkistaa.
Verkkokurssin toimivuudesta käytännössä meillä ei ole vielä kokemuksia, sillä se on tarkoitus ottaa käyttöön vasta myöhemmin tänä keväänä. Kurssia on kuitenkin tarkoitus kehittää jatkuvasti opiskelijoilta saadun palautteen mukaan.
Verkkokurssi löytyy osoitteesta: http://www.helsinki.fi/~lhirsto/konstruktivismikurssi.html
LÄHTEET:
Mills, R. & Tait, A. (Ed.) (1996) Supporting the Learner in Open and Distance Learning. London:
Pitman Publishing.
Lehtinen, E. (Toim.) (1997) Verkkopedagogiikka. Helsinki: Edita.
Hein, I., Ihanainen, P. & Nieminen J. (2000) Tunne verkko. Ote-opetus & teknologia 1/2000, 5-8.
Lehtiö, P.(1998) Tietoverkot ja digitaaliset oppimateriaalit. Sitra 193.
Viteli, J. (Toim.) Esimerkkejä ja kokemuksia korkeakoulumaailmasta. Sitra 190.