Teknillinen Korkeakoulu
Tietoliikenneohjelmistojen ja multimedian laboratorio
Tik-110.555 Oppiva tietoyhteiskunta
Seminaarityö
IWE verkko-opiskeluympäristönä
18.4.2000
Tomas Lindberg
Johdanto
Tietokoneiden määrän lisääntyminen ja varsinkin niiden verkottuminen antaa opiskelulle aivan uusia mahdollisuuksia. Enään ei tarvitse odotella kirjeitä pahimmassa tapauksessa jopa viikkoja ollakseen yhteydessä toisella puolella maailmaa oleviin ihmisiin, vaan niiden kanssa voidaan olla reaaliaikaisessa yhteydessä puhelin- tai tietoverkkojen kautta. Lähes jokaisessa koulussa on tänä päivänä verkkoyhteydet joita oppilaat voivat käyttää ilmaiseksi opiskeluun tai muuhun käyttöön ja juuri asetetun tavoitteen mukaan jokaisessa EU-alueen koulussa tulee olla Internet yhteys ensi vuoden loppuun mennessä.
Tietokoneiden ja verkottumisen lisääntyessä erilaisia etä- ja verkko-opetusympäristöjä on alkanut ilmaantua. Nämä verkko-opetusympäristöt tarjoavat aivan uudenlaisen mahdollisuuden opiskella koska ne ovat teoriassa ajasta ja paiksta riippumattomia, mikä tarkoittaa että opiskelija voi opiskella silloin kun se hänelle itselleen parhaiten sopii kunhan hän vain löytää koneen millä pääsee verkkoon. Tämä asettaa kuitenkin uudenlaisia vaatimuksia sekä opiskelijoille että opettajille. Opiskelijoilta tämä vaatii kovaa itsekuria kun vieressä ei koko ajan ole ketään vahtimassa mitä tekee ja opettajien tulee olla saavutettavissa paljon suuremman ajan vuorokaudesta.
Erilaisia verkko-opiskeluympäristöja löytyy nykyään useampia jotka soveltuvat eri hyvin eri tehtäviin. Tämän seminaarityön tarkoituksena on arvioida millainen yksi niistä, eli IWE (International Writing Exchange) on, sekä oppilaan että opettajan näkökulmasta sekä etsiä sille mahdollisia kehittämismahdollisuuksia. Tarkoituksena siis ei ole verrata IWE:tä muihin opetusympäristöihin, vaan lähinnä kertoa lyhyesti miten se toimii ja mitä mieltä sen käyttäjät ovat siitä.
IWE: mikä se on ja mistä se alkoi.
IWE, tai International Writing Exchange, on Ruth Vilmin luomus. Ruth Vilmi on englanninkielen professori kieli- ja viestintäkeskuksessa TKK:lla. Projekti sai alkunsa 1993 pienimuotoisena sähköpostien vaihteluna ja kulki aluksi nimellä ’HUT Email Writing Project’ johon osallistui noin 80 opiskelijaa TKK:lta. Itse asiassa projekti alkoi siitä että kyseiset henkilöt, jotka opiskelivat puunjalostustekniikkaa, kirjoittivat sähköpostitse Ruth Vilmille. Koska he kirjoittivat hänelle puunjalostuksesta, josta hän ei mielestään osannut tarpeeksi eikä niin ollen ollut heille suureksikaan avuksi, hän sai heidät kirjoittelemaan ulkomaisille opiskelijoille. Projekti sai nopeasti ilmaa siipiensä alle ja kyseiset 80 opiskelijaa aloittivat siis sähköpostien vaihdon korkeakouluopiskelijoiden kanssa USA:ssa, Kanadassa ja Japanissa. Kansainvälisten opiskelijaryhmien sähköpostivälityksen auttamiseksi luotiin sähköpostilistoja sekä opiskelijoille että opettajille. Näiden listojen myötä opettajat eri maista pystyivät suunnittelemaan yhteistä toimintaa ja pohtia vaatimuksia. Vuonna 1997 ohjelmisto kaipasi kehittelyä mutta koska rahoitusta ei ollut otti Douglas Moesel Missourin yliopistosta tehtäväkseen hoitaa IWE. Kiitos vapaaehtoisten johtaa kuitenkin Ruth Vilmi jälleen IWE:n kehittämistä.
IWE on verkko-opiskeluympäristö englannin kielen opiskelua varten. IWE:hen osallistumiseen riittää perustaidot sähköpostista ja WWW:stä. TKK: ulkopuolisten opiskelijoiden ei ole mahdollista rekisteröityä IWE:hen yksittäisinä henkilöinä vaan heidän opettajansa on rekisteröitävä kokonainen ryhmä. Mikäli kokonaisen ryhmän ilmoittaminen ei kuitenkaan onnistu voi opettaja ilmoittaa yksittäisen henkilön. TKK:n opiskelijat voivat ilmoittautua kyseiselle kurssille kuten muillekin, eli Topin kautta.
Osallistuminen yhteen IWE kierrokseen vaatii seuraavien tehtävien suorittamista.
Miten se toimii
Artikkelien lähettäminen IWE:hen on tällä hetkellä suhteellisen hankalaa. Artikkelit tulee lähettää sähköpostina jolloin tätä työtä kirjoitettaessa käytössä oleva ohjelma Websort, jonka Mikael Puittinen ja Mika Silander, mollemmat opiskelijoita TKK:lla, ovat kirjoittaneet, hoitaa ne kurssin kotisivulle näkyviin josta sitten muut opiskelija voivat käydä lukemassa niitä. Artikkelien näkyminen WWW:ssä ilmenee kuvasta 1. Eräs toinen TKK:n opiskelija, Markku Hassinen, on kuitenkin parhaillaan kehittämässä Java pohjaista ohjelmaa mikä huomattavasti helpottaisi artikkelien lähettämistä. Alla on pari esimerkkiä avainkenttien tarkasta muodosta jotta artikkelin lähettäminen onnistuisi.
Author: Tanja Topi Author: Kim Chang
Keyword: Culture Keyword: Culture
Title: Finnish Sauna Title: Re: Finnish Sauna
Ref: a_1.html
Mikäli jokin osa vahingossa menee väärin joutuu viesti "Invalid" sivulle. Tästä huomaa hyvin käytäntöä yksinkertaistavan ohjelman tarpeen.
Kuva 1 IWE:hen lähetettyjä artikkeleita
Opettajien kommentteja IWE:stä
IWE:n alullepanijan Ruth Vilmin mielestä IWE on varsin hyvä opiskeluympäristö. IWE:hen osallistuvat opiskelijat joutuvat kirjoittamaan varsin paljon ja myös lukemaan monien muiden kirjoittamia artikkeleita ja kommentoimaan niitä. Kun he koko ajan joutuvat kirjoittamaan ja lukemaan vieraalla kielellä he tietysti oppivat paljon ja pääsevät helpommin eroon mahdollisista peloista jotka liittyvät vieraalla kielellä kirjoittamiseen, he huomaavat että pienien virheiden tekeminen ei ole niin vaarallista. IWE:hen kirjoitettuja artikkeleita ei käydä läpi ja korjata kuten monella muulla kielikurssilla, vaan oppilaiden annetaan kirjoittaa ja tehdä pieniä virheitä. Mahdolliset korjaukset tulevat lähinnä vastausten muodossa muilta opiskelijoilta, jolloin ne eivät opiskelijoiden mielestä tunnu yhtä pahoilta. IWE:ssä ei keskitytä kielioppiin vaan se oletetaan jo olevan hallussa.
Koska IWE:hen osallistuu opiskelijoita monesta eri maasta oppivat opiskelijat samalla monia uusia asioita eri kulttuureista. He oppivat ottamaan huomioon ihmisten erilaisuudet ja hyväksymään ne. Ruth Vilmin mielestä se, että IWE:hen osallistuu oppilaita eri puolilta maailmaa myös inspiroi oppilaita aivan eri tavalla kun tavallinen luokkahuone opiskelu tai kirjoittaminen vain samanmaalaisten opiskelijoiden kanssa ja palautteen saaminen vain samalta opettajalta. Kun oppilaiden kirjoittamia artikkeleita voi käydä lukemassa ja kommentoimassa kuka tahansa IWE:hen osallistuva opiskelija on kirjoittaminen hänen mielestään paljon mielekkäämpää. Oppilat innostuvat hänestä paljon enemmän jonkun ulkopuolisen kommenteista kuin oman tutun opettajan kommenteista, tuntuu kivalta jos joku kaukainen ihminen vaivautuu lukeemaan omia kirjoituksia ja vielä kommentoimaan niitä.
Samalla kun IWE:hen osallistumisen kautta oppii paljon vieraista kulttuureista ja ehkä löytää uusia kavereita, niin oppilaat myös oppivat käyttäytymään Internetissä. Ruthin mielestä oppilaat jotka käyttäytyvät huonosti IWE:ssä saavat varsin nopeasti näpäytyksen muilta oppilailta ja myös opettajilta. Internetin käyttäytymissääntöjen oppiminen on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää ja IWE:n kautta opiskelijat oppivat sen tavallaan ’ilmaiseksi’.
Ruthin mielestä IWE:ssä on kuitenkin vielä paljon kehitettävää. Suurin tarve kehitykseen on kuitenkin teknisellä puolella, mitä myös suurin osa valituksista koskee. Käyttö on saatava helpommaksi ja reaaliaikaiset tapaamiset olisi saatava toimimaan paremmin. Artikkelien lähettämistä IWE:hen ollaan helpottamassa kehittämällä uutta ohjelmaa, kuten mainittu yllä, mutta kuten tavallisesti rahasta on puute. Hyvä esimerkki IWE: kättäjäepäystävällisyydestä on ’Invalid’ –sivulle joutuneiden artikkelien suuri määrä.
Jotta saisin ulkomaisten opettajien näkökulmia IWE:stä lähetin sähköpostia muutamalle opettajalle Singaporeen, Ranskaan, USA:han, Koreaan, Taiwaniin ja Belgiaan. Sähköpostissa kerroin heille kirjoittavain seminaarityötä IWE:stä ja pyysin heitä kertomaan minulle lyhyesti ajatuksistaan ja kokemuksistaan IWE:stä. Postiin olin kirjoittanut muutaman kysymyksen jotta he tietäisivät vähän minkä tapaisista asioista olisin lähinnä kiinnostunut. Tämä johti kuitenkin siihen että he olivat liittäneet kysymykseni vastauksiinsa ja vain vastanneet näihin kysymyksiin eivätkä kirjoittaneet juuri mitään muuta mikä oli alkuperäinen tarkoitukseni. Alla ovat kysymykset ja yhteenveto saamistani vastauksista.
Miksi päätit osallistua IWE:hen?
Tähän kysymykseen vastattiin muun muassa että he ovat olleet mukana muissa vastaavissa ennen, mutta että tämä on ensimmäinen jossa käytetään ainoastaan englantia eikä myös äidinkieltä. Halu saada opiskelijat osallistumaan ainakin yhteen kansainväliseen Internet projektiin sekä mahdollisuus olla yhteydessä moniin eri kansallisuuksiin yhtä aikaa mainittiin myös syynä. Opettajien mielestä IWE:n kautta oppii käyttämään tietokonieta ja Internetiä samalla kun opiskelee kieltä mikä on hyvää ja IWE:n käyttö on heistä joustavaa.
Mikä on hyvää/huonoa IWE:ssä?
Hyvää IWE:ssä opettajien mielestä on se että se on keskittynyt ainoastaan kirjoittamiseen eikä oikeastaan mihinkään muuhun sen ohella. Aiheet ovat myös hyviä ja sopivia eri maalaisille opiskelijoille ja kiinnostavia heidän ikäisille ja kotisivuilta löytyy monipuolista kieliapua sitä tarvitseville. Hyvää on myös se että IWE teoriassa on ajasta ja paikasta riippumaton ja että se on valmiiksi kehitelty ja loppuun ajateltu projekti mikä säästää opettajien aikaa.
Huonoa IWE:ssä puolestaan ovat aikaerot jotka väistämättä seruaavat siitä että opiskelijoita on ympäri maailmaa. Jälleen kerran käytön hankaluus nousee esille. Opettajien mielestä IWE:n käyttö on monille opiskelijoille turhan hankalaa, mutta samalla he ovat sitä mieltä että kunhan sitä vain jaksaa perehtyä sen toimintaan ja lähettää muutaman artikkelin niin sen käyttö onkin suhteellisen helppoa. Joidenkin mielestä jotkut ryhmät ovat varsin sulkeutuneita ja vastaavat vai toistensa artikkeleihin. Palautteen mahdollinen puuttuminen jonkun opiskelijan kohdalla on myös iso ongelma, kyseinen opiskelija alkaa nimittäin varsin nopeasti tuntea itsensä yksinäiseksi ja ei enää jaksa edes yrittää.
Miten koet sen toimivan?
IWE toimii opettajien mielestä varsin hyvin. Erään opettajan mielestä hänen ryhmänsä teki aivan fantastista kehitystä kun he keskittyivät vain kirjoittamiseen. Samalla he käyttivä erilaisia on-line apuneuvoja kuten sanakirjoja ja muita vastaavia joita löytyy muun muassa Ruth Vilmin kotisivuilta.
Mitä tulisi parantaa/kehittää?
IWE:tä voisi ehkä kehittää hieman visuaalisemmaksi, teksteihin pitäisi pystyä liittämään kuvia. Kielioppia voisi erään opettajan mukaan pyrkiä lisäämään IWE:hen kun taas monen opiskelijan mielestä juuri sen puuttuminen tekee siitä hyvän.
Mihin suuntaan sitä tulisi kehittää?
Sitä voisi yrittää räätälöidä tiettyihin tarkoituksiin. Eri aloista kiinnostuneet voisivat muodostaa omia pienempiä ryhmiä mikä kuitenkin voisi köyhdyttää sisältöä kun artikkeleita kirjoittaa ja kommentoi vain tietystä aiheesta kiinnostuneet ihmiset. Tämä saattaisi samalla johtaa monen kohdalla motivaation katoamiseen.
Korvaako IWE luokkahuone opetuksen?
Tässä kaikki ovat yhtä mieltä siitä että IWE ei korvaa luokkahuoneopetusta vaan että se täydentää sitä. IWE on apu ja keino saada opiskelijat keskittymään ja löytämään oman oppimistyylinsä. IWE nähdään työkaluna jonka käytön aloittamiseen opettajien on autettava oppilaita mutta mikä pienen totuttelun jälkeen motivoi heitä ja saa heidät opiskelemaan myös koulun ulkopuolella. IWE:n kautta halutaan saada opiskelijat kommunikoimaan muiden kanssa. Yhden opettajan mielestä opiskelijat eivät pysty käyttämään etäopetusta hyväkseen, vaan he tarvitsevat henkilökohtaista kanssakäymistä ja opiskelukavereiden palautetta mitä saadaa aivan eri tavalla luokkahuoneopetuksessa.
Onko IWE parempi kuin luokkahuone opetus?
Niitä ei pysty vertaamaan keskenään. IWE täydentää luokkahuoneopetusta mutta molempia tarvitaa. Opettajia tarvitaa motivoimaan opiskelijoita.
Miksi? / Miksi ei?
Pelkkä tietokoneopetus ei riitä. Opiskelijat tarvitsevat oikeiden henkilöiden läsnäoloa ja palautetta.
Ovatko oppilaat tyytyväisiä IWE:hen?
Suurin osa opettajista ovat sitä mieltä että heidän opiskelijat ovat tyytyväisiä IWE:hen. Opiskelijat kiinnostuivat paljon enemmän opiskelusta kun he saivat olla yhteydessä muihin opiskelijoihin eri puolilta maailmaa. IWE on mukavaa vaihtelua tavalliseen opiskeluun verrattuna. Yhden opettajan kurssin osaanottajien määrä oli paljon keskimääräistä suurempi juuri IWE:n takia kun taas toinen kertoi että hänen opiskelijansa eivät pitäneet siitä kun se oli heille pakollista.
Opiskelijoiden kommentteja IWE:stä
Jokaisen IWE kierroksen jälkeen siihen osallistuvien opiskelijoiden tulee kirjoittaa lyhyt artikkeli jossa heidän tulee listata mielestään kierroksen kolme parasta artikkelia sekä kertoa kokemuksistaan ja mielipiteitään IWE:stä. Opiskelijoiden mielipiteet olen ottanut näistä palautteista. Olen pyrkinyt lukemaan monen eri maalaisen kirjoittamia palautteita saadakseni niin kattavan kuvan kuin mahdollista opiskelijoiden mielipiteistä.
Yhteistä kaikille lukemilleni palautteille oli se että niissä kaikissa opiskelijat olivat sitä mieltä että IWE on erittäin hyvä opetusympäristö kielten opiskelua varten. Tavallisessa kieliopiskelussa koulussa kirjoitetaan korkeintaan muutama aihe jonka korjauksen yhteydessä saa arvosanan mutta yleensä vain muutaman lyhyen kommentin. IWE:ssä puolestaan opiskelijat arvostavat sitä että saa kirjoittaa paljon ja että jokainen myös saa palautetta omasta artikkellistaan. Lukiessaan palautetta omasta artikkelistaan opiskelijat kertoivat joutuvansa usein lukemaan oman alkuperäisen artikkelinsa uudestaan jolloin he helpommin löytävät niissä tekemiään virheitä ja pystyvät näin oppimaan niistä.
Opiskelijat pitävät siitä että artikkelit julkaistaan verkkoon jolloin kuka tahansa voi käydä lukemassa ja kommentoimassa niitä. Tätä kautta tapahtuu heidän mielestään paljon enemmän interaktiota ja kommunikointia ihmisten välillä jolloin he myös kokevat oppivansa paljon enemmän kuin istuessaan luokkahuoneessa. Varsin usein syntyy vilkastakin keskustelua jostain tietystä aiheesta mikä saattaa saada osan opiskelijoista vähän liiankin innostuneiksi mikä puolestaan saattaa johtaa siihen että he eivät mieti yhtää tarkkaan mitä he kirjoittavat ja voivat näin ollen helposti tarkoituksetta loukata toisia ihmisiä.
Monen opiskelijan mielestä IWE tarjoaa mahdollisuuden keskustella aiheista joita heidän kotimaissaan pidetään hankalina, kiellettyinä tai joista ei muuten vaan keskustella avoimesti. Heistä on siksi mukavaa pystyä keskustelemaan näistä aiheista ulkomaisten opiskelijoiden kanssa ja saada kuulla muita mielipiteitä.
Yksi varsin yleinen kommetti lukemissani palautteissa oli se että puute ulkomaisista opiskelijoista teki opiskelusta paljon tylsempää. Erääseen kierrokseen oli osallistunut pelkästään suomalaisia opiskelijoita ja heistä ne jotka olivat osallistuneet aikaisempiin kierroksiin, joihin osallistui myös ulkomaisia opiskelijoita, pitivät näitä aikaisempia kierroksia paljon mukavempina. Monen opiskelijan mielestä juuri se että opiskelija toisesta maasta kiinnostuu omasta kulttuurista tekee kirjoittamisesta hauskaa. Pelkästään ulkomaisten opiskelijoiden läsnäolo kierroksella ei kuitenkaan tee siitä mielenkiintoista, vaan aiheiden tulee myös olla mielenkiintoisia.
Lähes kaikissa palautteissa oltiin sitä mieltä ett artikkelien lähettäminen IWE:hen on turhan hankalaa. Eräskin opiskelija oli vasta palautetta lähettäessään ymmärtänyt periaatteen millä lähetys toimii, aikaisemmin hän oli vain kopioinut valmiin vastausrungon. Toisen opiskelijan mielestä lähettäminen ei tuota lainkaan ongelmia kunhan vaan ensin löytää ohjeet kurssin kotisivuilta.
Toinen negatiivinen asia mikä tuli aika selväsit esille palautteista on se että lukemista on liikaa. Opiskelijoiden mielestä aiheita on liikaa jotta kaikkia pystyisi lukemaan ja niihin kaikkiin ei millään pysty keskittymään kunnon palautteen antamiseksi. Toinen kommentti oli se että artikkelit ovat liian pitkiä mikä taas johtaa siihen että kaikkia ei ehdi lukea, mutta myös siihen että sitä ei ehdi kirjoittaa niin monta artikkelia eri aiheista kun ehkä haluaisi. Lyhyempien artikkelien myötä niitä ehtisi lukemaan ja kirjoittamaan enemmän, mutta samalla ehkä niiden sisältö kuihtuisi.
Yhteenveto
Maailman tietokoneistuessa ja verkottuessa on yhteyden pitäminen eri puolilla maailmaa oleviin ihmisiin helpottunut. Ihmisten kanssa voi käydä virtuaalisia keskusteluja tai pitää videoneuvotteluja reaaliajassa maailman joka kolkasta. Tietokoneiden myöta eri etä- ja verkko-opiskeluympäristöjä on alkanut tulla esiin. Tämän seminaarityön tarkoituksena oli tarkastella niistä yhtä eli IWE:tä. Työn tarkoituksena ei ollut verrata sitä muihin vaan lähinnä kertoa lyhyesti miten se toimii ja mitä mieltä sen käyttäjät ovat siitä.
Kieli- ja viestintäkeskuksen englanninkielen professori Ruth Vilmi aloitti IWE:n vuonna 1993 jolloin se kulki nimellä ’HUT Email Writing Project’. Siihen osallistui alkujaan 80 puunjalostustekniikan opiskelijaa TKK:lta, mutta toiminta laajeni varsin nopeasti ja siihen ottaa nykyään osaa opiskelijoita ympäri maailman. IWE on opetusympäristö englannin kielen opetusta varten ja siihen osallistuminen vaatii varsin paljon kirjoittamista ja muiden opiskelijoiden artikkelien lukemista ja kommentoimista. Tekniseltä kannalta IWE ei vaadi kuin perustaidot sähköpostista ja WWW:stä.
Artikkelien lähettäminen tapahtuu sähköpostitse, mutta lähetyksen onnistumiseksi sähköpostin runko tulee olla juuri oikean lainen mikä monen opettajan ja opiskelijan mielestä tekee käytöstä turhan hankalaa. Kun artikkeli on onnistuneesti saatu lähetettyä se ilmestyy kurssin kotisivulle mistä kuka tahansa voi käydä sitä lukemassa.
Opettajien mielestä IWE on hyvä opiskeluympäristö. Se ei missään nimessä korvaa luokkahuoneopetusta vaan toimii sitä täydentävänä. Useat opettajat näkevät IWE:n lähinnä opiskelijoita motivoivana ja pyrkivät sen kautta saamaan opiskelijat kommunikoimaan enemmän. Se hyvä puoli IWE:ssä on, että koska opiskelijat joutuvat kirjoittamaan paljon vieraalla kielellä niin he pääsevät helpommin eroon siihen liityvistä peloista, eli he huomaavat että virheiden tekeminen ei olekaan niin vaarallista. Koska IWE:hen osallistuu ihmisiä monesta eri maasta opiskelijat pääsevät kosketuksiin eri kulttuureihin ja saavat uudenlaisia näkökulmia asioihin. Se että opiskelijat todella saavat olla yhteydessä ulkomaisiin opiskelijakavereihin inspiroi ja motivoi heitä aivan eri tavalla kuin tavallinen luokkahuoneopetus. Koska opetus tapahtuu tietokoneiden avulla opiskelijat eivät opi ainoastaan englantia vaan myös tietokoneiden käyttöä ja Internetissä käyttäytymistä. Kaikki opettajat ovat kuitenkin sitä mieltä että artikkelien lähettäminen on turhan hankalaa mikä saattaa tuottaa osalle opiskelijoista liiankin suuria vaikeuksia.
Opiskelijat pitävät IWE:stä. Se mikä heistä on hyvää IWE:ssä on, että he saavat kirjoittaa paljon, varsinkin verrattuna tavallisiin kielikursseihin, ja että artikkeleista saa myös paljon enemmän palautetta. Heistä on kivaa että artikkelit julkaistaan verkossa jossa periaatteessa kuka tahansa voi käydä niitä lukemassa. Suurin osa opiskelijoista piitää interaktiosta ja kommunikoinnista mikä syntyy IWE:n kautta. Joistakin aihesta voi välillä syntyä varsin kiivasta keskustelua. Monille opiskelijoille IWE tarjoaa mahdollisuuden keskustella ja kuulla muiden kommentteja asioista jotka saattavat olla kiellettyjä heidän kotimaassaan tai joita pidetään hankalina ja joista ei keskustella avoimesti. Opiskelijoiden mielestä ulkomaisten opiskelijoiden osallistuminen tekee opiskelusta paljon mielenkiintoisemman mutta samalla he korostavat että ennen kaiken aiheiden tulee olla kiinnostavia jotta opiskelu olisi mieluista. Aivan kuten opettajat opiskelijat pitävät artikkelien lähettämistä liian hankalana. Myös kirjoittamisen ja lukemisen määrää pidetään liian suurena eikä kaikkeen pysty näin ollen keskittymään kunnolla.
Referenssit
www.hut.fi/~rvilmi/Project/IWE/
www-eng.tp.edu.sg/tcs/arts/iwe.pdf