TELEVIESTINTÄJÄRJESTELMÄT

Prof. Sven-Gustav Häggman
Prof. Timo O. Korhonen
Prof. Patric Östergård
Erikoisopettaja Kalle Ruttik

Opettajien yhteystiedot

PÄÄ-/SIVUAINEEN ESITTELY

Televiestintäjärjestelmät ovat joko yleisen televerkon tai erillisten verkkojen teknisiä järjestelmiä, joiden tarkoituksena on osaltaan huolehtia telepalveluiden järjestämisestä asiakkaille. Kyseessä on toisaalta informaation siirtoa ja käsittelyä hoitavat järjestelmät, joissa on hallittava signaalin käsittelyä, modulaatiota ja koodausta sekä korjaimia. Toisaalta käsitellään yhteyskäytäntöjä, jotka ovat yhteyden muodostamisesta ja purkamisesta sekä datan siirrosta huolehtivia tietoliikenneohjelmia. Tietoliikennetekniikka on paljolti pragmaattinen ja soveltava, laajojen toimivien kokonaisuuksien suunnitteluun tähtäävä ala, mutta myös teoreettisesti suuntautuneille on töitä liittyen mm. informaatioteoriaan, signaalinkäsittelyyn ja siirtoteiden mallinnukseen. On myös mahdollista syventyä tietoliikennejärjestelmien käyttäjälähtöiseen, mm. helppokäyttöisiä käyttäjärajapintoja korostavaan suunnitteluun.

Pääaineen sisältö on ryhmitelty viiteen polkuun:

Siirtojärjestelmät ja signaalinkäsittely: Opetus suuntautuu etenkin kiinteän televerkon perusrakenteisiin, kuten optiseen siirtoon ja johto- tai radiojärjestelmiin. Tärkeä alue, jossa laajakaistaista tekniikkaa tarvitaan, on yleisradiotoiminta.

Radiotietoliikennejärjestelmät: Opetus paneutuu nopeimmin kehittyvään telepalvelujen alueeseen, solukkoradioverkkojen tarjoamiin palveluihin. Opetuksessa tarkastellaan verkkojen osien kuten radiolaitteiden tekniikkaa, verkkosuunnittelua sekä verkon ohjauksen tekniikkaa.

Informaatioteoria ja koodausmenetelmät: Informaatioteoria tarjoaa vankan teoreettisen perustan uusien modulaatio- ja koodausmenetelmien kehittelylle sekä siirtojärjestelmien suorituskyvyn arvioinnille.

Tietoliikenteen käyttäjäkeskeinen tuotekehitys: Opetus antaa tietoja ihmisen suorituskyvystä ja tarjoaa välineitä käyttäjien tarpeista lähtevään tietoliikennelaitteiden ja -järjestelmien suunnitteluun, jossa myös erityiskäyttäjäryhmät otetaan huomioon.
 
 

Pääaineen opetus antaa hyvät valmiudet toimia tele- ja elektroniikkateollisuuden sekä tele-, data- ja radiopalveluja järjestävien organisaatioiden tehtävissä. Tietoliikennealalla vallitsee nyt ja näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa huutava pula tuotekehitykseen pystyvästä insinöörikunnasta.