Etusivu
Tietoa kurssista
Kurssiesite
Ilmoittautuminen
Henkilökunta
 Suorittaminen
Aikataulu
Arvostelu
Luennot
Harjoitustehtävät
Tentti
Materiaali
Mitä tuli tehtyä

Tulokset

TKK / Tietoliikennelaboratorio / HFT / S-72. 040 Ihminen ja tietoliikennetekniikka / Harjoitustyö English

Harjoitustehtävät


Harjoitustehtävät tehdään 4-5 hengen ryhmissä. Kaikki kolme harjoitustehtävää tehdään saman ryhmän kanssa.

HUOM! Töiden palautukset paperiversiona Tietoliikennelaboratorion (Sähköosasto) 2. kerroksen ilmoitustaulun alla olevaan kurssilaatikkoon. Muistakaa kirjoittaa kaikkien ryhmän jäsenten nimet ja opiskelijanumerot raportteihinne.

Ryhmä valitsee joukostaan yhteyshenkilön, ja vain hän on yhteydessä kurssin henkilökuntaan, jos ongelmia ilmenee. Ilmoittakaa yhteyshenkilön nimi ainakin ensimmäisessä palautuksessanne.

Hylätyistä tehtävistä tulee tieto ryhmän yhteyshenkilölle.

1. tehtävä: Tarvetutkimus

Kurssin harjoitustehtävät tehdään aina yhden ja saman, valitun käyttäjäryhmän näkökulmasta. Käyttäjäryhmän voi kukin ryhmä valita itse seuraavin rajoituksin:
- Käyttäjäryhmään kuuluu lukuisia henkilöitä (ei esim. yksi tai kaksi…)
- Kukaan ryhmänne jäsenistä ei itse kuulu kyseiseen käyttäjäryhmään. - Ryhmänne jokaisella jäsenellä on mahdollisuus haastatella tehtävä 1:n aikataulussa käyttäjäryhmään kuuluvaa henkilöä kasvotusten.

Esimerkkejä:
· Alle kouluikäiset lapset
· Etätyöntekijät
· Näkövammaiset tietokoneen käyttäjät
· Helsingin yliopiston opiskelijat
· "Etäperheet" - perheet, joissa vähintään yksi perheenjäsen asuu vähintään osan ajasta eri paikkakunnalla kuin muut
· Peruskoulun 9.-luokkalaiset
· Lintubongarit

Jokainen ryhmän jäsen valitsee tutkittavakseen yhden omaan käyttäjäryhmään kuuluvan henkilön selvittääkseen hänen tekniikan käyttöään tiedonhaussa ja viestinnässä. Ryhmän sisällä haastateltavien tulisi olla mahdollisimman samankaltaisia jonkin piirteen suhteen, esim. ”urheilijat”, ”musiikkia harrastavat”.

Kertokaa tutkimuksen tarkoitus tutkimukseen osallistuvalle: tarkoituksena on hankkia tietoa valitun henkilön omista, yksilöllisistä tiedonhakuun tai viestintään liittyvistä tarpeista ja palveluiden käytöstä.

Menetelmä tarvetutkimukseen voidaan itse päättää. Se voi olla esim. haastattelu tai päiväkirjan pito muutaman päivän ajan. Menetelmän avulla tulisi saada selville tutkimukseen valitun henkilön tiedonhaku- ja kommunikointitilanteet muutaman päivän ajalta. Kirjaa nämä tiedot ylös oheisen kaltaiseen lomakkeeseen, joka liitetään yhteenvetoon liitteeksi. Kun jokainen on valitsemillaan menetelmillä tutkinut yhden henkilön, kootaan havainnot ryhmässä yhteen ja etsitään yhtäläisyydet ja eroavaisuudet tutkittujen henkilöiden välillä. Yhteenvedossa tulee kuvata myöskin tutkittu käyttäjäryhmä: ikä, sukupuolet, harrastukset, työtehtävät, ym. mielestänne tärkeät asiaankuuluvat asiat.

Esimerkki lomakkeesta:
 
Tilanne Keitä ihmisiä tielanteeseen liittyi Paikka, jossa tilanne tapahtui Väline tai palvelu, jota käytettiin Mitä ongelmia ilmeni
Aamulla Maija soitti kaverilleen kysyäkseen, onko tänään luistelua vai sisäliikuntaa. Maija ja opiskelukaveri. Koti Puhelin, kalenteri Kaveri ei vastannut kotipuhelimeen.
Maija halusi tietää, kuinka paljon asteita ulkona oli. 3v.pikkuveli, joka roikkui lahkeessa kiinni. Keittiö Lämpömittari Pikkuveli häiritsi mittarin lukemista.

Lisäksi tulisi selvittää, käyttääkö henkilö joitain muita välineitä ja palveluita tiedonhakuun tai kommunikaatioon, joita hän ei nyt tutkimuksen kartoittamana aikana sattunut käyttämään.

Muista, etteivät käyttäjät aina tiedä, mitä tarvitsevat. Saatat joutua itse päättelemään sen hänen toiminnastaan!
Apua tutkimussuunnitelman tekoon, menetelmien valintaan ja tulosten analysointiin saa laskariryhmissä. Tehdyistä havainnoista ryhmä kirjoittaa yhden yhteisen raportin, joka palautetaan.

PALAUTUS: tiistaihin 28.9. klo 12.00 mennessä 

2. tehtävä: Ideointitehtävä

A) Ideoikaa sopiva mobiilipalveluratkaisu omalle käyttäjäryhmälle. 
Tarkastelkaa tutkimuksessa ilmenneitä asioita sekä saamianne oivalluksia käyttäjäryhmän tarpeiden suhteen. Mikä olisi keskeinen ongelma (tai useampikin), johon käyttäjälle tulisi löytää uusi ratkaisu? Pohtikaa ja ideoikaa, millainen palvelu olisi ihanteellinen ratkaisu käyttäjällenne ja miten tällainen palvelu mahdollisesti muuttaisi ajan myötä käyttäjäryhmän toimintatapoja.
(Ideointimenetelmiä harjoitellaan laskareissa.)

B) Entä miten kaukana kehittelemänne vaihtoehto on siitä, mitä käyttäjä todella haluaisi? Mikä on esteenä - puuttuva teknologia, eri palveluiden yhteensopimattomuus, väärän tasoinen palvelun laatu, liian vaikea käyttö? Syitä voi tietenkin olla useitakin.

C) Testatkaa mobiilipalveluratkaisua myöskin yhdellä käyttäjällä ja selvittäkää, onko palvelu käyttäjän mielestä hyväksyttävä. Pyytäkää käyttäjää kokeilemaan protoanne ja haastatelkaa häntä: mitä mieltä hän on palvelusta, käyttäisikö hän palvelua ja mitä hän mahdollisesti parantaisi palvelussa.

Raportointi: Kirjoittakaa yhteenveto ideoimastanne palvelusta. Piirtäkää myös luonnoksia siitä, miltä palvelu voisi näyttää. Raportoikaa, miksi palvelu on hyvä juuri tutkitulle käyttäjäryhmälle. Raportin lisäksi palauttakaa luonnokset palvelusta.

Palautus: tiistaihin 12.10. klo 12.00 mennessä

 

3. tehtävä: Käyttökokemus ja palvelun laatu

Kolmantena vaiheena selvitetään oheisen ohjeen mukaisesti, miten jonkin tietoliikennepalvelun tekninen laatu vaikuttaa käyttökokemukseen, miten helppo palvelua on käyttää ja miten tämän palvelun toiminnallisuus ja käyttötapa sopisi oman käyttäjäryhmän tarpeisiin. Palveluna arvioidaan eri vaihtoehtoja hakea juna-aikataulutietoa

  • Teksti-TV:n aikataulusivut / aloita tehtävä teksti-TV:n (YLE:n TV1 tai TV2) sivulta 430 
  • WWW joko kiinteän tai modeemiyhteyden päästä, aloita tehtävä www.vr.fi/ 
  • Helsingistä lähtevien ja sinne saapuvien kaukojunien Aikataulu-automaatti, puh. 0307 20906, 24h/vrk, lankapuhelimella 0,08e/puhelu + 0,01e/min, matkapuhelimella 0,3e/min. 
  • VR:n puhelinpalvelu-aikatauluneuvonta, puh. 0600 41 900, 1 € + pvm, aloita tehtävä puhelin ja puhelinnumero edessä 

Värvätkää joku ryhmänne ulkopuolinen, käyttäjäryhmäänne kuuluva henkilö testikäyttäjäksi, sama henkilö kullekin kerralle. Valitkaa yksi tietty junayhteys, jonka aikataulua selvitätte kaikilla eri välineillä, esimerkiksi "aamun ensimmäinen juna Helsinki - Tampere", "Ensimmäinen juna klo 15 jälkeen Riihimäeltä Toijalaan" . Mahdollisesti joudutte jakamaan testauskerran kahteen osaan, jos ette löydä paikkaa, jossa olisi sekä internet-yhteys että TV.

Kullakin palvelumuodolla, auttakaa henkilö mainittuun alkupisteeseen ja pyytäkää selvittämään sopivan junan lähtöaika. Ottakaa aikaa sekunnin tarkkuudella; ajanotto loppuu, kun henkilö toistaa teille junan lähtöajan. (Ohjeistakaa, että puhelinpalveluun soittaessaan henkilö toistaa ajan heti kuultuaan sen.)

Yksi ryhmästä toimii tarkkailijana, joka kirjaa muistiin käyttäen apunaan oheista havainnointilomaketta, miten käyttäjä suoritti kunkin tehtävän. Erityisesti kirjataan muistiin virheet, käyttäjän turhautuminen tai muut kommentit ja erityiset ongelmat.
Kysykää kaikkien palveluiden koekäytön jälkeen käyttäjän mielipidettä eri tavoista: mikä sopisi hänelle, mikä oli helppoa, mikä vaikeaa, miten palvelun käyttö sujuisi hänen jokapäiväisessä elämässään ottaen huomioon sen, mitä välineitä hänellä normaalisti on käytössään. Pyytäkää arvioimaan, mikä palveluista oli mieluisin.
 
Käytetty palvelu Tehtävän suorittamiseen kulunut aika Minkälaisia virheitä ilmeni Käyttäjän kommentit, turhautumat, oivallukset, ym.

Lopuksi kysykää testihenkilön taustatiedot: Ikä, sukupuoli, asuinpaikka, koulutus, ammattiala,mitä em. palveluista henkilö on käyttänyt aikaisemmin, käyttääkö henkilö teksti-TV:tä, www:tä tai puhelinpalveluja ylipäänsä, ja miten usein henkilö matkustaa junalla.

Raportointi:
Ryhmän oma testiraportti kuvaa vapaamuotoisesti, havainnointiin perustuen, arvioinnin kunkin palvelun helppokäyttöisyydestä, palvelun nopeudesta ja palvelun käyttökelpoisuudesta käytännössä. Lisäksi arvioikaa, miten kukin palvelu sopisi "omalle" käyttäjäryhmällenne.

 Palautus: tiistaihin 19.10. klo 12.00 mennessä



 
 


Sivua on viimeksi muutettu 14. syyskuuta 2004.

Sivua ylläpitää kurssin henkilökunta