TKK / Tietoliikennelaboratorio / Kurssit /
S-72.400 Ihminen ja tietoliikennetekniikka / Suorittaminen




Aikataulu

Ajankohtaista

Henkilökunta

Luennot

Materiaali

Suorittaminen
  • Ongelmalähtöinen
       oppiminen
  • Kotitehtävät
  • Kirjatentti


  • Tulokset

    Tuotokset



    Kierros 1

    Monta tapaa tunarointiin

    Palautus 23.9. 1999 klo 13.00 mennessä



    Ohjelmistotalo vei käytettävyystestiin uuden pc-pohjaisen videoneuvottelu-ohjelmiston, jossa ääni- ja kuvayhteyden lisäksi oli toimintoina jaettu piirustusohjelma ja sovellustenjako. Jaettu piirustusohjelma oli kahden käyttäjän ohjelma, jossa molemmat neuvotteluosapuolet saattoivat samanaikaisesti piirtää. Piirustusohjelma pyöri kummankin koneella, ja kumpikin saattoi tallennuskomennolla tallentaa työn omalle koneelleen. Sovellustenjako toimi toisin: kumpi tahansa käyttäjä saattoi ensin käynnistää omalla koneellaan pyörivän ohjelman ja sitten jakaa sen toisen kanssa. Toinen käyttäjä näki ohjelmaikkunan samanlaisena kuin ohjelman omistaja, mutta vain jompikumpi neuvotteluosapuoli kerrallaan pystyi käyttämään ohjelmaa. Tallennuskomennolla tiedosto tallentui aina ohjelman omistajan koneelle.

    Testikäyttäjät, jotka eivät olleet aikaisemmin käyttäneet ohjelmistoa, tekivät usein tietyn virheen käyttäessään sovellustenjakoa. Tehtävänä oli saada yhteinen tuotos molemmille neuvotteluosapuolille levykkeelle, ja käyttäjät uskoivat, että se tapahtuisi antamalla tallennuskomento kummallakin koneella. Todellisuudessahan tiedosto tallentui siis kaksi kertaa peräkkäin ohjelman omistajan koneelle. Tiedoston saamiseksi toiselle osapuolelle oli käytettävä sähköpostia. Erityisesti virhe tehtiin, kun he olivat ennen sitä käyttäneet jaettua piirustusohjelmaa.

    Testin johtajat näkivät tämän virheen monta kertaa, ja keksivät sille ihmisen toimintaan liittyvän selityksen, joka antoi toimivan vihjeen myös sille, miten käyttöliittymää voisi parantaa niin, ettei tätä virhettä syntyisi. Sitten he itse tekivät testitehtävät ikään kuin kokeneiden käyttäjien edustajina, ja yllättäen tekivät aivan saman virheen. "Meidän tekemäämme virheeseen ei ehdottamamme parannus kylläkään auta", he totesivat analysoidessaan tilannetta

    Tehtävä

    a) Tutustu ihmisen toimintaan, tarkkaavaisuuteen ja virheisiin liittyvään materiaaliin ja esitä sen pohjalta oma selityksesi sille, mistä johtuivat ensikertalaisten ja mistä kokeneiden käyttäjien virheet.

    b) Pohdi ratkaisuja sille, miten käyttöliittymässä voisi ehkäistä edelläkuvatun tyyppisiä virheitä. Millaisia korjausehdotuksia voi johtaa a-kohdan selityksestä? Millaisia korjauksia muuten tulee mieleesi?

    Materiaalia

    Eysenck: Principles of Cognitive Psychology, kappale 3 Attention (s. 42-66)

    Shneiderman: Designing the User Interface, s. 52-66, Higher-level theories

    Preece: Human-Computer Interaction, s. 62-74 Cognitive perspective ja s. 159-160 Errors and slips


    Sivun alkuun

    [Aikataulu] [Ajankohtaista] [Henkilökunta]
    [Luennot] [Materiaali] [Suorittaminen] [Tulokset][Tuotokset]



    Viimeksi muutettu 17. syyskuuta, 1999
    Sivua ylläpitää kurssin henkilökunta

    http://www.comlab.hut.fi/opetus/400/Suomeksi/Kotitehtavat/koti1.html