TKK / Tietoliikennelaboratorio / Kurssit /
S-72.400 Ihminen ja tietoliikennetekniikka / Tuotokset

N/A in English



Aikataulu

Ajankohtaista

Henkilökunta

Luennot

Materiaali

Suorittaminen
  • Ongelmalähtöinen
       oppiminen
  • Kotitehtävät
  • Kirjatentti


  • Tulokset

    Tuotokset



    Kotitehtäväpalautus 4: Tero Oikkonen



    Millä tavoin saadaan selville käyttäjän tarpeita suhteessa suunniteltavaan järjestelmään ja millainen tuotesuunnitteluprosessin tulisi olla...?

    Ensiksi on selvitettävä keitä ovat käyttäjät. Käyttäjäryhmä voi osoittautua paljon laajemmaksi kuin alkuun voisi päätellä, sillä esim. ylläpitohenkilöt ja vaikka pankin asiakkaat ovat myös käyttäjiä. Käyttäjien ominaisuuksia, kuten taitotasoa ja koulutusta voidaan selvittää haastattelemalla heitä. Jos käyttäjiä on kovin paljon, niin heistä valitaan haastateltavaksi mahdollisimman kattava otos. Käyttäjistä ja heidän osaamisestaan voidaan saada arvokasta tietoa myös ihmisiltä jotka ovat heidän kanssaan tekemisissä, esimerkiksi puhelintuen työntekijöiltä.

    Seuraavaksi on selvitettävä käyttäjien kehitettävään järjestelmään liittyvät työtehtävät ja tehtävien kulku. Tämän työnkulku- ja tehtäväanalyysin suorittamiseen on monia keinoja. Voidaan haastatella käyttäjää, ja pyytää häntä kertomaan mitä hän tekee missäkin vaiheessa ja miksi. Voidaan käyttää erilaisia simulaatiopelejä, tai eräs hyvä keino on mennä itse suorittamaan kyseisiä tehtäviä jos se vaan on mahdollista. Ulkopuolisin silmin on helppo havaita nykyisen järjestelyn puutteita kun ei ole rutinoitunut ja tottunut siihen.

    Nykyistä järjestelmää analysoitaessa huomiota kannattaa kiinnittää toiminnan tehokkuuteen ja ajanhukkiin, tyypillisiin virheisiin, ja järjestelmän epämukavuuteen. Ideana on miettiä miten tämän voisi tehdä paremmin. Järjestelmän toiminnasta voi saada tietoa myös tarkkailemalla tulosteita, raportteja ja ohjeita.

    Lisäksi on selvitettävä suunnitteluun vaikuttavat taustatekijät. Esim. painotetaanko järjestelmän nopeaa ja sujuvaa toimintaa, vai onko turvallisuus tärkein ominaisuus.

    Kun suunnitelmasta on ensimmäinen demoversio toteutettu, on parasta antaa jonkin käytettävyystutkijan kokeilla sitä, näin saadaan pahimmat virheet pois nopeasti. Sen jälkeen voidaan demoversio tai prototyyppi antaa muutamalle käyttäjälle koekäyttöön, ja kuunnella heidän kommenttinsa.

    Muistettava on, että mentäessä mittailemaan työtekijöiden eri tehtäviin käyttämiä aikoja tms., herättää se helposti negatiivisia tunteita. Siksi työntekijöille olisi perusteltava mitä tekee ja miksi: se on hänen hyödykseen että suunniteltavasta järjestelmästä tulee mahdollisimman hyvä joka suhteessa. Parasta on houkutella työntekijät itse mukaan kehittämään uutta systeemiä, kohdella heitä työtehtävien asiantuntijoina, ja kysellä heidän näkemyksiään. Kun he ovat itse olleet kehittämässä uutta järjestelmää ei käyttöönottovaiheessa kohdata niin suurta muutosvastarintaa.


    Sivun alkuun

    [Aikataulu] [Ajankohtaista] [Henkilökunta]
    [Luennot] [Materiaali] [Suorittaminen] [Tulokset] [Tuotokset]



    Viimeksi muutettu 27. lokakuuta, 1999
    Sivua ylläpitää kurssin henkilökunta

    http://www.comlab.hut.fi/opetus/400/Suomeksi/Tuotokset/Kierros4/koti4.html