TKK / Tietoliikennelaboratorio / Kurssit S-72.1110 Signaalit ja järjestelmät 
In English

Etusivu

Aikataulu

Ajankohtaista

FAQ

Henkilökunta

Luennot

Korvaavuus

Materiaali

Palautelomake

Suorittaminen

Harjoitukset

Tentit

Linkit


 
 
 
 
 
 
 

 

S-72.1110 Signaalit ja järjestelmät (5 op)

Laboratoriotyöt, syksy 2007

Muutoksia ja tarkennuksia työhön 1

TULOSTA TÄMÄ SIVU RYHMÄLLESI!

Tässä ja kaikissa muissa töissä käytetään Matlabin oletushakemistona C:\Temp\Sinkut eli työohjeessa mahdollisesti toisin mainittua hakemistoa ei käytetä.

Tämä sivu ei aina tulostu kunnolla Firefox- ja Explorer-selaimilla. Voit silloin käyttää Opera-selainta, jolloin saat tämän sivun ohjeet tulostettua!

1) Työohjeen käsinkirjoitetulla sivulla 16, sen alaosassa, lukee "Tee samat toimenpiteet, jotta saat 360 Hz komponentin arvot esiin". Pitää lukea: ...480 Hz komponentin esiin.
Työohjeen käsinkirjoitetulla sivulla 20 on työ 1:n loppuselostusohje. Muuta kohdassa C3 teksti "... taajuuksille 0, 120 ja 240 Hz ja merkitse..." muotoon "...taajuuksille 0, 240 ja 480 Hz ja merkitse...".

2) Kohdan A kysymystä e (käsinkirjoitetulla sivulla 10) täsmennetään eli
e) Havainnot ja selitykset 200 hertsin taajuuskomponentista (amplitudiarvo ja muoto)? Vinkki: Laskuharjoitus 1:n tehtävä 1.

muutetaan muotoon

e) Havainnot ja selitykset taajuusalueessa 200 hertsin taajuuskomponentista (amplitudiarvo ja muoto)? Vinkki: Laskuharjoitus 1:n tehtävä 1.

3) Näytteenotosta. Jos näytteistettävän signaalin kesto on T ja siitä otetaan näytteitä nopeudella Fs, on otettujen näytteiden määrä N

N = T/Ts = T*Fs, jossa Ts on näyteväli = 1/Fs.

Aika-alue on siis diskreettinen. Silloin myös taajuusalue on diskreettinen eli spektri koostuu näytteistä ja näytteiden väli =  näyteväli taajuusalueessa = f0

f0 = 1/T = 1/NTs = Fs/N

eli taajuusalueen näyteväli on kääntäen verrannollinen signaalin kestoon. Jos signaalin kesto on 1 sekunti, on f0 1 hertsi jne.

4) Matlabin käyrät. Koska sekä aika- että taajuusalue ovat diskreettisiä, koostuvat käyräkuvat näytepisteistä. Jotta käyrät olisivat helpommin luettavissa, yhdistää Matlab plot-komennolla pisteet suorilla viivoilla. Sen vuoksi aika-alueen käyrät voivat olla kulmikkaita ja taajuusalueessa oleva "piikki" voi näyttää kolmiolta. Todellisuudessa siis signaalin arvot tiedetään vain näytepisteissä, joten pisteiden väliset viivat ovat eräänlaista hämäystä.

5) Signaalin kaavan muodostaminen taajuusalueessa löytyy laskuharjoitusmonisteesta (syksy 2006) ja alla olevasta on myös apua
tässä pitäsi olla kuvan

6) Signaalin spektri kertautuu näytteistyksessä. Tietoa ilmiöstä on myös laskuharjoitusmonisteessa ja alla.

tässäpä kuvan paikka

7) Näytetaajuuden tulee olla riittävän suuri verrattuna signaalin sisältämään suurimpaan taajuuteen. Tästäkin asiasta on tietoa laskuharjoitusmonisteessa ja myös tässä alapuolella.

kuva


Sivun alkuun

[Aikataulu] [Ajankohtaista] [FAQ] [Henkilökunta][Luennot]
[Korvaavuus] [Materiaali] [Palautelomake] [Suorittaminen]
[Harjoitukset] [Tentit] [Linkit]



Viimeksi muutettu 19. marraskuuta 2007 
Sivua ylläpitää kurssin henkilökunta

http://www.comlab.hut.fi/studies/1110/