Teknillinen korkeakoulu > Tietoliikennetekniikan laboratorio > HFT > Tutkimus


Human Factors in Telecommunications

Research Group

TUTKIMUS

 

TUTKIMUS

Ryhmän tutkimusaiheet ovat vaihdelleet matkapuhelimien käyttöönotosta kotipalvelussa videoneuvottelun palvelunlaatukysymyksiin, käyttöliittymäsuunnittelusta etäopetukseen ja etätyön edellytyksistä vanhusten puhelinpalveluihin. Yhteistä tutkimuksille on pyrkimys soveltaa kulloinkin käsillä olevaan ongelmaan mahdollisimman monialaista tietoa ihmisestä. Erityisenä mielenkiinnon kohteena ovat sosiaalitekniikka ja esteetön suunnittelu. Tutkimushankkeita käynnistetään yleensä yhteistyössä yritysten ja muiden tutkimuslaitosten kanssa.


Meneillään olevia tutkimushankkeita:


WOMEQUAL
WomEqual on kolmivuotinen (2005–2007) EQUAL – yhteisöaloiteohjelman hanke, jota rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto (ESR), opetusministeriö ja kunnat. Hanketta hallinnoi Teknillisen korkeakoulun Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto.

WomEqual on yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on kehittää toimintamalleja, joilla tuetaan erityisesti teknologia-alan yrityksissä tai tutkimuslaitoksissa työskentelevien naisten etenemistä urallaan sekä naisten innovaatiotoimintaa ja yrittäjyyttä. Lähtökohtana on verkostoihin, liiketoimintaan, yrittäjyyteen ja tasa-arvokysymyksiin liittyvän osaamisen vahvistaminen.WomEqualin tavoitteena on tuottaa konkreettinen työkalu, verkkoyhteisö, tukemaan tekniikan naisten verkostoitumista. Verkkoyhteisö lisää ja edistää naisten kiinnostusta yhteistoimintaan ja tarjoaa roolimalleja. Yhteisö tarjoaa mahdollisuuden jakaa kokemuksia ja tietoa, löytää kaivattua vertaistukea ja ratkoa uraan ja perheeseen liittyviä ongelmia. TKK:n Tietoliikennelaboratorion Human Factors in Telecommunications- ryhmän tavoitteena WomEqualissa on olla mukana luomassa käyttäjäkeskeisen suunnittelun avulla verkkoyhteisöä tiedettä tekeville ja tekniikan alan yrityksissä toimiville naisille. Tietoliikennelaboratorio suunnittelee ja toteuttaa tarvekartoituksen, jonka pohjalta määritellään vaatimukset verkkoyhteisön rakentamiselle. Tämän lisäksi ryhmä tuottaa verkkoyhteisöön materiaalia, seuraa sen toimintaa, kerää palautetta käyttäjiltä ja kehittää verkkoyhteisöä. Lisätietoa hankkeesta www.weme.fi.


Päättyneitä tutkimushankkeita:

MIRROR
Human Factors in Telecommunications- ryhmä on 5/2002 - 5/2005 mukana valtakunnallisessa ESR -rahoitteisessa MIRROR -hankkeessa. Tutkimusryhmän osaprojektin 'ITU -Innostutaan tekniikasta urana' tavoitteena on motivoida oppilaita teknisten opintojen pariin. Tähän pyritään havainnollistamalla opiskelijoille, että tekniikan opiskelu tarjoaa lukuisia ns. ihmisläheisiä työtehtäviä ja että teknisessä tuotekehityksessä voi ja on erittäin hyödyllistä soveltaa tekniikan rinnalla myös tyypillisten naisvaltaisten alojen kuten esim. psykologian, kognitiotieteen, viestinnän ja kasvatustieteen opintoja. Projektin aikana kehitetään käyttäjäkeskeisen suunnittelun opetuksen sisältöjä ja opetusmenetelmiä. Projektin pääkehittämiskohteet ovat HFT-ryhmän kurssit: Ihminen ja tietoliikennetekniiikka ja Tietoliikennepalveluiden käyttäjäkeskeinen suunnittelu. Projektin kohderyhmänä ovat sekä TKK:n tietoliikennetekniikan opiskelijat että lukiolaiset.

VIRIKE
Kevääseen 2003 asti jatkuvassa VIRIKE-hankkeessa etsitään tapoja toteuttaa ikääntyneille käyttäjille suunnattuja virkistys- ja ajanvietepalveluita Internet-ympäristöön. Tutkimuksessa otetaan huomioon ikääntyneiden tarpeet ja uusien teknisten ratkaisujen käytettävyys. Ryhmämme lisäksi tutkimukseen osallistuu tutkijoita VTT Tietotekniikasta.


EURESCOM 1146: Getting Online Communities to Develop
Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää, miten erilaiset verkkoyhteisöt toimivat ja miten erilaisten kommunikaatio- ja vuorovaikutusteknologioiden hyödyntäminen vaikuttaa yhteisön menestykseen ja osallistujien ryhmätunteeseen. Projektin tuotoksena valmistuu ohjeistus siitä, miten tieto- ja viestintäteknologioilla voidaan tukea yhteisöjen toimintaa ja ryhmätunnetta. Tutkimuksen kohderyhmänä ovat yritysten ammatilliset verkkoyhteisöt. Projektin yhteistyötahoina ovat eurooppalaiset puhelinyhtiöt (BT, Elisa Communications Iceland Telecom, Swisscom, Telecom Italia ja Telenor).

EURESCOM P1003: Exploiting the "Always On" concept.


EURESCOM P902: Sustainability and the impact of ICT on schools, homes and community
Tutkimusprojektin tavoitteena on luoda uusi, tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävä opiskeluympäristö tukemaan sekä koulussa että kotona tapahtuvaa oppimista ja opiskelua ja hyödyntämään kodin ja koulun välistä yhteistyötä. Tutkimuksen lähtökohtana on huomioida opiskelijan koko elämänpiiri tarkasteltaessa oppimiseen ja opiskeluun vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksen toteutuksessa yhdistyvät pedagoginen ja teknologinen ajattelu ja osaaminen sekä käytettävyysasiantuntijuus. Projekti on silloisen HPY:n ja Teknillisen korkeakoulun tietoliikennelaboratorion yhteistyöhanke, ja yhteistyökoulumme Suomessa on Sepän koulun yläaste Kirkkonummelta


EURESCOM P806: EQos, A common Framework for QoS/Network Performance in a multi-Provider Environment


Jupiter ja Jupiter 2
tutkivat multimedia-verkkopalveluiden kuten videoneuvottelun ja 3D-virtuaalimaailmaan perustuvien asiointipalveluiden käytettävyyttä, palvelun laatua ja teknistä toteutusta. Loppuraportti.

 

 

[sivun alkuun]

Päivitetty 29.8.2005 MHy