Comlab_logo S-72.350 Tiedonsiirto ja yhteyskäytännöt (1 ov) – kevät 2005
In English

Pääsivu

Aikataulu

Kirjallisuutta
Keskustelua
Itseopiskelijoille

Tapaus 1
    
Ongelma
    Taustatietoja
    Oppimistavoitteita
    Palautetta
    Pisteet

Tapaus 2
    
Ongelma
    Oppimistavoitteita
    Palautetta
    Pisteet

Tapaus 3
    Ongelma
    Oppimistavoitteita
    Palautetta

    
Pisteet

Tentti 12.5.2005
Tentti 2.9.2005

Tentti 12.1.2006 Uusi!

Puhelin, faksi, sähköposti, WWW, tiedostonsiirto, virtuaalipääte, videoneuvottelu… Tarjolla olevien telepalvelujen joukko on nykyään hämmentävän monenkirjava ja uusia palveluja kehitetään koko ajan. Monenlaisia ovat myös ne verkot (puhelinverkko, ISDN, ATM, Internet, lähiverkot...) ja liitäntästandardit, joita alan valmistajat ja teleyhtiöt tarjoavat jonkin palvelun vaatiman tiedonsiirron pohjaksi. Tämän kurssin aikana käydään läpi tavallisimpia palveluja ja palvelujen vaatiman tiedonsiirron toteuttamiseksi tarjolla olevia vaihtoehtoja. Painopiste on siinä, miten Internetiä, perinteisiä yleisiä televerkkoja ja lähiverkkoja käytetään hyväksi erilaisia palveluja rakennettaessa. Lähestymistapa asioihin on ohjelmistotekniikkaa painottava ja ylhäältä alaspäin etenevä. Aloitamme tarjolla olevista palveluista ja loppukäyttäjän näkemästä rajapinnasta ja siirrymme vähitellen kohti verkkoja ja siirtoteitä. Kurssi jakaantuu kolmeen pääosaan
  • tietoliikennepalvelut ja niiden toteuttaminen, client-server -ajattelutapa
  • luotettava yhteyspohjainen tiedonsiirto
  •  Internet
Laitteistoläheisemmistä asioista, kuten siirtoteistä ja moduloinnista, on puhuttu enemmän aikaisemmalla kurssilla "Tietoliikennetekniikan perusteet". Verkkotekniikkaan liittyviä asioita puolestaan käsitellään perusteellisemmin tätä kurssia seuraavalla pakollisella kurssilla  “Telecommunication Systems ”. 

Kurssin ohjelmistotekniikkaa painottavan lähestymistavan vuoksi esitietoina erityisen tärkeä on jokin ohjelmoinnin peruskurssi.  Kurssin asioita on paljon helpompi ymmärtää, jos Sinulla on edes jonkinlainen aavistus ohjelmoinnista käytännössä, esim. olet tehnyt ohjelmoinnin peruskurssin harjoitustyöt itse. Esitietoina hyödyllisiä ovat myös em. "Tietoliikennetekniikan perusteet" sekä "Digitaali- ja tietokonetekniikan perusteet".

Kurssin käytännön järjestelyt ovat yksityiskohdissaan vieläkin hieman auki. Tässä vaiheessa tiedetään kuitenkin, että ensimmäinen luento on ti 8.3. klo 1415 salissa S4 (sähköosasto). Tällöin on sangen suositeltavaa olla paikalla. Luentoja on tämän jälkeen vain pari. Painopiste on ryhmäopetuksessa ja itsenäisessä työskentelyssä. Opetusmenetelmissä pyritään korostamaan opiskelijan omaa aktiivisuutta – opiskella voi vain opiskelija itse. Opettajien ja ryhmän rooli tässä on korkeintaan tukeva. Kurssi suoritetaan hakemalla ryhmissä ja itsenäisesti ratkaisuja vaativahkoihin ongelmiin. Tähän tarvittavia uusia asiatietoja opiskelija voi harkintansa mukaan hakea

  • luennoilta
  • opetusmonisteesta
  • kirjoista tai
  • Webistä.
Ryhmien tarkoituksena on tukea itsenäistä opiskelua. Aktiivisesta osallistumisesta ryhmäopetukseen (ei pelkästä läsnäolosta) saa myös pisteitä. Ryhmään osallistuminen ei kuitenkaan ole pakollista. Kukin ryhmä kokoontuu neljä kertaa yleensä kahden viikon välein.

Ryhmät 1 : Ti 14-16 8.3. 22.3. 12.4. 26.4.
Ryhmät 2 : To 14-16 10.3. 31.3. 14.4. 28.4.
Ryhmät 3 em. tiistaipäivinä klo 16-18

Tenttikin kurssista järjestetään, mutta kurssin järjestelyillä pyritään mm. siihen, että pääosa opiskelusta tapahtuisi jo luentokauden aikana. Myös etäopiskelua webin, newsien ja prujujen  välityksellä harrastavien on syytä noudattaa samaa aikataulua kuin ryhmiin osallistuvat. Vasta vähän ennen tenttiä aloittavia ei tueta.Ulkoa opeteltavia "oikeita vastauksia" tehtäviin ei tule, koska niitä ei tämän tyyppisissä tehtävissä ole olemassakaan.