Comlab_logo S-72.1120 Tiedonsiirto ja yhteyskäytännöt (2op) – kevät 2008
In English

Vanhoja tenttikys.

Kirjallisuutta


Mikä ihmeen OLO?

Kurssin aikataulu

Itseopiskelijoille

Pruju

Tapaus 1


Ongelma
Oppimistavoitteita
Luento
 


Tapaus 2

Ongelma
Oppimistavoitteita
Luento
   
Tapaus 3
 
Ongelma
Oppimistavoitteita
Luento

Tentti 3.9.2008 UUSI!

Tentti 12.5.2008
Palautetta tentistä
 


Kurssi "Tiedonsiirto ja yhteyskäytännöt" on suoraa jatkoa kurssille "Tietoliikennetekniikan perusteet". Siinä missä edellinen kurssi keskittyi verkkoihin ja siirtoteihin, tämän kurssin painopiste on siinä, miten Internetiä ja muita verkkoja käytetään hyväksi. Tutustumme tietoliikenneprotokollien pääperiaatteisiin ja näemme, miten protokollia käyttäen voidaan toteuttaa luotettava tiedonsiirtopalvelu  ja tämän päälle edelleen erilaisia loppukäyttäjän näkemiä palveluita, Lähestymistapa asioihin on ohjelmistotekniikkaa painottava. Kurssi jakaantuu kolmeen pääosaan
  • luotettava yhteyspohjainen tiedonsiirto
  • virtuaaliset lähiverkot
  • tietoliikennepalvelut ja niiden toteuttaminen, client-server -ajattelutapa

Kurssin ohjelmistotekniikkaa painottavan lähestymistavan vuoksi esitietoina erityisen tärkeä on jokin ohjelmoinnin peruskurssi.  Kurssin asioita on paljon helpompi ymmärtää, jos Sinulla on edes jonkinlainen aavistus ohjelmoinnista käytännössä, esim. olet tehnyt ohjelmoinnin peruskurssin harjoitustyöt itse. Esitietoina hyödyllisiä ovat myös em. "Tietoliikennetekniikan perusteet" sekä "Digitaalitekniikan perusteet".

Kurssi vastaa olennaisilta osiltaan aikaisempaa samannimistä opintojaksoa S-72.350 ja opintosuoritusvaatimusbyrokraattinen korvaavuus on mahdollista molempiin suuntiin.

Kurssi viedään tänä vuonna läpi ongelmalähtöistä opetusta (OLO) käyttäen (menetelmä tunnetaan myös englanninkielisellä nimellä Problem Based Learning, PBL). Tämä tarkoittaa, että opiskelijat ratkovat pienissä ryhmissä ja itsenäisesti työskennellen käytännön ongelmia, jotka on siten valittu, että samalla joudutaan opiskelemaan uutta asiaa. Opettajat pysyttelevät taustalla ja neuvovat tarvittaessa.

Kukin ryhmä kokoontuu neljä kertaa viikon välein ja kokoontumisten välillä tulisi varata noin yksi työpäivä (tai kaksi puolta päivää) itsenäiselle työskentelylle. Ryhmät kokoontuvat Nettikahviossa. Ilmoittautuminen on (moraalisesti) sitovaa. Älä ilmoittaudu, jos et aio osallistua ryhmän työskentelyyn aktiivisesti. Muista, että ryhmään osallistuminen edellyttää myös itsenäistä työskentelyä istuntojen välillä. Ryhmään osallistumisesta saa pisteitä, mutta ryhmät eivät kuitenkaan ole pakollisia.

Pääpaino on ryhmätyöskentelyssä, mutta luentojakin järjestetään. Aloitusluento on keskiviikkona 2.4. klo 12 salissa S4 ja ensimmäiset ryhmäkokoontumiset seuraavan viikon maanantaina ja tiistaina. Katso täältä lisäohjeita, jos et syystä tai toisesta ehdi tai halua osallistua ryhmiin.

Tenttikin kurssista järjestetään, mutta kurssin järjestelyillä pyritään mm. siihen, että pääosa opiskelusta tapahtuisi jo luentokauden aikana. Myös etäopiskelua webin, newsien ja prujujen  välityksellä harrastavien on syytä noudattaa samaa aikataulua kuin ryhmiin osallistuvat. Vasta vähän ennen tenttiä aloittavia ei tueta.