TKK > TLT-laboratorio > HFT > Opetus > S-72.1510 > Kurssiesite

in English



S-72.1510 Ihminen ja tietoliikennetekniikka


KURSSIESITE 

 

KURSSIESITE - syksy 2007


Kurssin laajuus on 2 opintopistettä ja kurssi järjestetään syyslukukauden 2007 ensimmäisellä periodilla. Ensimmäinen luento on ke 12.9 klo 14 salissa S1.

Ihminen ja tietoliikennetekniikka on 2. vuosikurssille suunnattu peruskurssi, jossa tarkastellaan tietoliikenteen palveluiden palvelujen käyttäjäkeskeistä suunnittelua. Kurssilla ei ole virallisia esitietovaatimuksia, vaikka yleinen tuntemus tietoliikennetekniikasta ja sen palveluista on luonnollisesti eduksi. Kurssi pohjustaa muita käyttäjäkeskeisen tietoliikennetekniikan opintoja, erityisesti kursseja S-72.2510 Tietoliikennepalveluiden käyttäjäkeskeinen suunnittelu ja S-72.3520 Acceptability and Quality of Service.


Kurssin tavoitteet:

  • Perehtyä tietoliikennetekniikan palveluiden käyttäjäkeskeiseen suunnitteluun
  • Ymmärtää kurssin tärkeimmät käsitteet ja niiden suhteet
  • Tiedostaa ihmisen aistimisen ja havainnoinnin perusteet, sekä tietää niiden merkitys palveluissa
  • Ymmärtää tarvekartoituksen perusteet ja kyetä toteuttamaan tarvekartoituksia
  • Osata tuoda kirjallisesti ja suullisesti esille omia perusteltuja havaintoja
  • Oppia ryhmätyötaitoja ja tiedon kriittistä tarkastelua (validointia ts. miten oikeaa/oleellista tieto on)

Kurssin suorittaminen

Kurssi koostuu vierailijaluennoista ja niiden arvioinnista (oppimispäiväkirjat ja luentoarviointiryhmätyöt), harjoitustyöstä ja tentistä. Vertaisarvioinnit ovat oleellinen osa kurssia, opiskelijat arvioivat vertaisarvioinnilla harjoitustyöt ja luentoanalyysit. Kurssin kokonaisarvosana on opiskelijan osasuorituksistaan saamien arvosanojen keskiarvo.

  • Vierailijaluennot kuvaavat tietoliikennepalvelujen käyttäjäkeskeisen suunnittelun avainteemoja
  • Luentoanalyysin ryhmätyö: Laajennettu luennon teeman analysointi luentopäiväkirjojen ja referenssien perusteella (kts. Luentoanalyysiohje, Ryhmätyöohje). Työn tulokset esitetään vierailijaluentojen jälkeen omassa luennossaan (pe 19.10 klo 15-17), jonka esiintyjät arvotaan kutakin vierailijaluentoa arvioinneista ryhmistä. Luentoarviointiryhmätyön arvostelu suoritetaan vertaisarvioinnilla (kts. Luentoanalyysin vertaisarviointiohje). Luentoanalyysi tehdään 6-8 hengen ryhmissä (samassa ryhmässä kuin kurssin harjoitustyö), ryhmäilmoittautuminen tapahtuu 1. luennolla tai viimeistään pe 14.9 klo 12 mennessä
  • Luentopäiväkirjat pyrkivät varmistamaan luennoilla esitetyn materiaalin syväymmärtämistä, sekä tuomaan esille käsitteisiin liittyvän monimuotoisuuden, painotukset ja validiteetin. (kts. Luentopäiväkirjaohje). Luentopäiväkirjat toimivat oppimisen ja luentoanalyysiryhmätyön raaka-aineena ja niitä ei arvostella erikseen. Jokaisen opiskelijan tulee kuitenkin palauttaa neljä luentopäiväkirjaa aikataulun mukaisesti. Lisäksi kukin opiskelija tuottaa kunkin luentopäiväkirjansa yhteydessä yhden luentoon liittyvän kysymyksen ja vastauksen. Kurssin tentti perustuu näihin kysymyksiin.
  • Tapaustutkimuksessa (case) opiskelijat organisoivat ryhmätyöskentelyllä tarvekartoituksen (kts. tarkemmat ohjeet harjoitustyö-sivulta). Tapaustutkimus arvioidaan vertaisarvioinnilla (kts. Harjoitustyön vertaisarviointiohje). Harjoitustyö tehdään samassa 6-8 hengen ryhmässä kuin luentoanalyysi.


Luentoanalyysien ja vertaisarvioinnin jako ryhmittäin:

   

LK: luentokerta jonka ryhmä analysoi, ARn: Analyysin arvioivat ryhmät, TT: Tapaustutkimus-ryhmätyön (harjoitustyö) arvioija.

Esim: Ryhmä 6 tekee luentoanalyysin 1. luennosta, ja analyysin arvioivat ryhmien 7, 8 ja 9 jäsenet. Ryhmän 6 harjoitustyön arvioivat ryhmän 7 jäsenet.
Ryhmä 6 taas arvioi ryhmien 3, 4 ja 5 luentoanalyysit, sekä ryhmän 5 harjoitustyön.

Aikataulu

   


Kuormittavuus

   

Kurssin mitoitus opiskelijan kannalta on arvioitu yo. taulukkoon. Arvio, 53 tuntia vastaa juuri 2 opintopisteen laajuista kurssia. Voit käyttää taulukkoa myös siihen miten paljon sinun on ajateltu työskentelevän kunkin kurssin osion kanssa.


Ilmoittautuminen
Kurssille ilmoittaudutaan pe 14.9 mennessä webtopi-järjestelmällä. Myös tenttiin on ilmoittauduttava webtopilla. Kurssin harjoitustyö ja luentoanalyysi tehdään 6-8 hengen ryhmissä, ja ryhmät tulee vahvistaa 14.9 klo 12 mennessä (kts. tarkemmat ohjeet harjoitustyö-sivulta).


Tiedotus

Yleiset kurssiin liittyvät tiedotukset julkaistaan tämän sivuston
etusivulla ti 18.9 saakka. Sen jälkeen kurssin tiedotus siirtyy Optimaan. Kysymykset pyydetään esittämään ensisijaisesti Optiman keskustelualueella tai luennoilla.


Luennot

Luennot (5 kpl) pidetään keskiviikoisin klo 14-16 Sähkö- ja Tietoliikennetekniikan osastolla salissa S1. Ensimmäinen luento on ke 12.9.2007, ja viimeinen luento pidetään ke 10.10.2007. Luennoitsijoista ja luentojen aiheista enemmän sivuston
luennot-osiossa. Luennot eivät ole pakollisia, mutta neljästä luennosta täytyy kirjottaa luentopäiväkirja, jonka kirjoittaminen pelkkien luentokalvojen perusteella ei ole suositeltavaa.


Tentti
Kurssin suorittamiseen kuuluu tentin hyväksytty suorittaminen. Ensimmäinen tentti järjestetään ti 30.10.2007 klo 16-19 salissa S4. Tenttiin on ilmoittauduttava ma 29.10 klo 12 mennessä webtopin kautta.


Kurssin korvaavuudet

Tämä kurssi (S-72.1510) korvaa vanhalla kurssikoodilla (S-72.040) järjestetyn kurssin.


Henkilökunta

Kurssin vastaava opettaja syksyllä 2007 on dosentti Timo O. Korhonen. 
Muut kurssihenkilökuntaan kuuluvat ovat Vesa Riihimäki ja Juha Vartiainen.
(kaikki spostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@tkk.fi)

 

Päivitetty 17.9.2007 JVa