TKK / Tietoliikennelaboratorio / Kurssit /
S-72.400 Ihminen ja tietoliikennetekniikka / Suorittaminen




Aikataulu

Ajankohtaista

Henkilökunta

Luennot

Materiaali

Suorittaminen
  • Ongelmalähtöinen
       oppiminen
  • Kotitehtävät
  • Kirjatentti


  • Tulokset

    Tuotokset



    Ongelmalähtöinen oppiminen

    14.9. - 4.11. 1999



    Mitä saat - kurssilla muutenkin opittavien asioiden lisäksi kehität taitojasi toimia asiantuntijaryhmässä, etsiä uutta tietoa sekä ratkaista todellisia, työelämässä vastaan tulevia ongelmia.
    Mitä edellyttää - läsnäoloa tutorryhmän tapaamisissa sekä joitain tunteja aikaa itsenäiseen opiskeluun viikottain.

    Ongelmalähtöinen oppiminen perustuu uusien asioiden opiskeluun todellisten ongelmien pohjalta. Pienelle opiskelijaryhmälle esitetään tapaus, jota ryhmä ei pysty ratkaisemaan aikaisemman tiedon pohjalta. Ryhmä määrittää, mikä tapauksessa on se ilmiö, jota lähdetään selvittämään, kokoaa jo tietämiään asioita yhteen, rakentaa alustavan selitysmallin ilmiölle ja muodostaa sen pohjalta oppimistavoitteet. Tätä vaihetta kutsutaan tapauksen avaukseksi. Avauksen jälkeen kukin ryhmän jäsen opiskelee sovittuja asioita - myös kurssin luennot sijoittuvat tähän kohtaan. Ns. purkusessiossa käydään läpi, mitä on löydetty, tarkastellaan uudelleen alustavaa selitysmallia ja alkuperäistä ongelmaa sekä arvioidaan oppimistavoitteiden saavuttamista.

    Lisää ongelmalähtöisestä oppimisesta: http://www.samford.edu/pbl/what.html.

    Ongelmalähtöisellä menetelmällä opiskellaan noin kahdeksan hengen ryhmissä, jotka kokoontuvat kerran viikossa 14.9. - 4.11. 1999. Niihin ilmoittaudutaan WWWTopilla. Molemmilla ryhmillä on omat tutoropettajat, joka osallistuu kokoontumisiin.

    Tapaukset

    Tapauksia (engl. case) on kurssilla kuusi, joista viisi ensimmäistä kestävät noin viikon. Viimeinen tapaus on kaksiosainen ja muodostaa samalla harjoitustyön (20.10 - 5.11. 1999). Sessiot ovat keskiviikkoisin tai torstaisin (riippuen ryhmästä), vapaaehtoiset luennot ovat perjantaisin 10-12. Materiaalia tapauksista julkaistaan myös tällä sivulla avausten jälkeen.

    Viikon mittaisista tapauksista ei anneta arvosanaa, sillä niiden tekeminen on oppimista - ja oppiminen mitataan laajemman tapauksen eli harjoitustyön sekä lopputentin avulla.

    1. tapaus: Monta tapaa tunarointiin
    2. tapaus: Metaforia ja mielikuvia
    3. tapaus: Korva kuulee vaikka silmä ei näe
    4. tapaus: "Ja käyttöliittymänhän suunnittelee sitten lopuksi se graafikko..."
    5. tapaus: Viestinnän muutokset
    6. tapaus: nimi ei vielä selvillä

    Palautukset

    Jokaisesta tapauksesta ryhmä koostaa listan opiskelussa käyttämästään materiaalista sekä luettelee lyhyesti keskeiset opitut teemat ( palautuspohja). Tämä lista palautetaan (katso palautusohje sähköpostitse osoitteeseen s72400@hut.fi purkusession jälkeisenä päivänä klo 13.00 mennessä.

    Ongelmalähtöisen jälkeen kurssilaiset tekevät lopputentin (kurssin loputtua sekä normaalisti tenttikaudella).


    Sivun alkuun

    [Aikataulu] [Ajankohtaista] [Henkilökunta]
    [Luennot] [Materiaali] [Suorittaminen] [Tulokset][Tuotokset]



    Viimeksi muutettu 15. lokakuuta, 1999
    Sivua ylläpitää kurssin henkilökunta

    http://www.comlab.hut.fi/opetus/400/Suomeksi/PBL/